Lídři koalice se sešli. O Čunkovi budou dál jednat

jaa, Red dom
7. 3. 2008 15:18
Topolánek, Bursík a Čunek se sešli hned po inauguraci
Jiří Čunek a Martin Bursík se baví.
Jiří Čunek a Martin Bursík se baví. | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Lídři koaličních stran se po prezidentské inauguraci sešli a společně jednali půl druhé hodiny v Kramářově vile. Podle České televize se dohodli, že budou dále jednat o návratu lidoveckého předsedy Jiřího Čunka do vlády. Příští schůzka se má uskutečnit ve středu po návratu premiéra Mirka Topolánka ze zahraniční cesty do Izraele a Jordánska.

Páteční setkání přišlo po týdnu ostrých vzkazů, které si veřejně posílal premiér Topolánek a předseda lidovců Jiří Čunek. Na dálku tak neúspěšně řešili Čunkův návrat do vlády.

Schwarzenbergův problém: Jiří Čunek

Proti vládnímu angažmá Jiřího Čunka se již dříve ostře postavil šéf diplomacie Karel Schwarzenberg a někteří další ministři Strany zelených. Schwarzenberg, který je v těchto dnech hospitalizovaný po operaci srdce, před časem řekl, že ve vládě s Jiřím Čunkem nebude.

Ze svého postoje by Schwarzenberg ustoupil pouze za předpokladu, že Jiří Čunek věrohodně doloží své majetkové poměry. S kritikou Čunkova návratu přišel i ministr školství Ondřej Liška. Ten chce po šéfovi lidovců, aby vysvětlil svůj vztah k romskému etniku.

Problémy do vládních řad přinesla také volba prezidenta. Během první volby proti sobě ostře vystupovaly špičky ODS a Strany zelených. V jednu chvíli padala slova o odchodu zelených z vlády.

Důvodem byly projevy Martina Bursíka a Kateřiny Jacques na adresu prezidenta Klause a spojenectví zelených a ČSSD při hlasování o způsobu volby. Zatímco ODS žádala volbu tajnou, zelení spolu s lidovci, sociálními demokraty a komunisty prosadili volbu veřejnou.

Už se hádat nebudeme, vzkazuje koalice

Následky této rozepře již koaliční strany podle vicepremiéra Bursíka zažehnaly. "Zavřeli jsme za tím dveře a ubezpečili jsme se navzájem, že má smysl a má obsah s koaličním projektem dále pracovat," řekl serveru novinky.cz Bursík.

Rozpor mezi premiérem a lidovci se kromě návratu Čunka točí také kolem lidoveckého postoje ke zdravotnické reformě. Lidovci totiž jednak odmítají plán ministra Julínka na reformu fakultních nemocnic a pojišťoven a nově se postavili také proti některých regulačním poplatkům, které vláda od ledna spustila.

Julínek chce z některých fakultních nemocnic udělat univerzitní, které by měly formu akciových společností. Akciové společnosti by se měly stát také ze zdravotních pojišťoven.

Co se týče poplatků, vznesli lidovci návrhy, aby od nich byly osvobozeny děti do 6 let a senioři nad 70 let. Na začátku roku lidovci uvedli, že dávají poplatkům půl rok a teprve poté budou navrhovat jejich změny.

 

Právě se děje

Další zprávy