Zelení: Pokud z vlády odejde Schwarzenberg, jdeme také

elb
9. 3. 2008 20:00
Uvedl to dnes ministr Liška
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Strana zelených v dnešním diskusním pořadu ČT avizovala, že pokud kvůli návratu Jiřího Čunka do vlády opustí svůj post ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, půjdou ostatní zelení ministři s ním.

"Postoj zelených bude společný," uvedl dnes místopředseda strany Ondřej Liška. "Nepředpokládám, že by ministr Schwarzenberg odešel, ale pokud k tomu dojde, postup bude společný."

O možném návratu Čunka do pozice ministra pro místní rozvoj bude jednat koalice ve středu.

Již dříve však ministr zahraničí uvedl, že pokud Čunek nepředloží doklady o svých účtech před nástupem do funkce starosty, opustí kabinet.

Ministr Schwarzenberg se v tuto chvíli zotavuje po operaci srdce a není jasné, zda mu již Čunek všechny potřebné dokumenty předložil.

Pokud však s jejich obsahem nebude spokojen, opustí vládu nejen on, ale i další tři zelení ministři, tedy i vicepremiér Martin Bursík.

"Vývoj je ale ještě před námi," mírnil svůj výrok o hromadném odchodu z vlády Liška. "Toto téma zůstává závažné a vyhodnotíme každé kroky."

Uvedl také, že za ministra Schwarzenberga zelení nehledají náhradu. "Je pevnou součástí koalice," uvedl.

Politická ultimata

Podmínky návratu Čunka do vlády si v uplynulých týdnech kladli i další politici. Ondřej Liška po Čunkovi žádá záruku, že se nebude angažovat v otázkách romské politiky.

Minulý týden přišel se svým požadvkem i premiér Topolánek. Po Čunkovi chce, aby zaručil třináct lidoveckých hlasů pro plnění progamového prohlášení. Respektive uvedl, takováto záruka může jeho návrat do vlády urchylit.

Lidovci totiž kritizují zdravotnickou reformu ministra Tomáše Julínka a premiér necítí z jejich strany potřebnou podporu.

KDU-ČSL na poždavky politiků zareagovala stranickým usnesením, v němž požadují urychlený návrat svého předsedy do vládního křesla.

"KDU-ČSL již více než tři měsíce nemá plnohodnotné zastoupení ve vládě dle koaliční smlouvy," uvádí se v prohlášení. "Přes velkou zdrženlivost KDU-ČSL tato skutečnost narušuje hladkou koaliční spolupráci."

Lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová dnes v ČT zopakovala, že za svým usnesením si předsednictvo strany stojí.

"Ministra Schwarzenberga mám nesmírně ráda," uvedla zároveň Parkanová. "Neumím si představit, že by vývoj šel směrem, že by z vlády odešel. Čunek už v poslední době ubral ve svých výrocích o romském tématu."

O tom, kdy a zda je návrat předsedy lidovců reálný bude jednat koalice ve středu.

 

Právě se děje

Další zprávy