Topolánek dal Čunkovi podmínku. Lidovci musí být hodní

red dom
4. 3. 2008 18:05
Nová hranice Čunkova návratu - Velikonoce
Jiří Čunek a Mirek Topolánek na briefingu, na němž Čunek oznámil novinářům, že ve středu odstoupí z vlády.
Jiří Čunek a Mirek Topolánek na briefingu, na němž Čunek oznámil novinářům, že ve středu odstoupí z vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Mirek Topolánek svolá schůzku koaličních lídrů, aby vyřešil návrat lidoveckého předsedy Jiřího Čunka zpátky do vlády.

Rozhlasové stanici Frekvence 1 dnes řekl, že si předsedu zelených Martina Bursíka a Jiřího Čunka pozve v nejbližších dnech či hodinách, aby se jich zeptal, jak se dohodli.

V České televizi pak řekl, že pro návrat Čunka má také jednu podmínku - že zaručí třináct lidoveckých hlasů pro plnění programového prohlášení vlády. A na otázku, zda jej nyní nezaručují, řekl: "Nemám ten pocit."

Lidovci totiž kritizují kroky ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ve zdravotnické reformě. Nelíbí se jim plán převést fakultní nemocnice na akciové společnosti a kritizují i regulační poplatky, jež byly v ordinacích zavedeny na počátku roku.

Připomeňte si: Čunek se vrátí do vlády možná už tento týden, řekl Topolánek

Do velikonoc

"Problém Čunkova návratu považuji za problém zelených a lidovců," zopakoval navečer v rádiu Topolánek svůj starý postoj k Čunkově kauze.

Zopakoval také, že Čunek do vlády patří, když si ho tam přeje mít jeho vlastní strana. "Má na to nárok," uvedl.

A na otázku, zda by se Jiří Čunek mohl objevit zpět ve vládě do Velikonoc, řekl: ""Do Velikonoc asi ano."

Problém Schwarzenberg

S Čunkovým návratem mají problém zelení, jejich ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl, že v takovém případě opustí vládu on. Podobně mluví i ministr školství Ondřej Liška.

Topolánek dnes řekl, že s ministrem zahraničí, který se nyní zotavuje po operaci srdce, zatím o Čunkovi nemluvil. "Mluvil jsem s ním poté, co ho propustili z jipky. Ptal jsem se jej na jeho zdraví, nechci ho tím nyní  v Innsbrucku zatěžovat," řekl premiér.

Samotný Schwarzenberg se už dříve pro Aktuálně.cz vyjádřil, že rozhodnutí v Čunkově případu odhaduje na pozdější termín než premiér. "Do Velikonoc skutečně nevidím, že by v té věci nastal nějaký překotný vývoj," uvedl v rozhovoru, který vznikl, před dnešním vysotupením premiéra v rádiu.

Čtěte více: Rošáda s Čunkem ve vládě? Zřejmě až po velikonocích

Čunek se má "očistit"

Předseda zelených Martin Bursík pak uvedl, že Karel Schwarzenberg a Jiří Čunek si nejprve musí promluvit. Schwarzenberg se koncem týdne má vrátit z nemocnice, poté bude rehabilitovat.

A o čem spolu mají mluvit? Ministr zahraničí se v minulých týdnech zatím marně snažil Jiřího Čunka přesvědčit, aby se na veřejnosti očistil od pochybností, které provázejí jeho rodinné finance. Kapitola "očišťování" stále není uzavřena.

Podle informací Aktuálně.cz Schwarzenberg šéfa lidovců mimo jiné požádal, aby zveřejnil příjmy své i svojí manželky z doby, kdy ještě nebyl ani v komunální politice. Chtěl tím docílit jasné odpovědi na otázku, zda mohl šéf lidovců ušetřit přes milion korun, jak tvrdí.

Dále čtěte:
Čunek: Můj návrat do vlády je v dohlednu
Online rozhovor s Čunkem: Po mediální masáži Čunkem jste ještě smířliví
Pokud se vrátí Čunek, rezignuji, tvrdí Schwarzenberg

 

Právě se děje

Další zprávy