S Johnem už nechce šéfa policie vybírat ODS ani ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 1. 2011 17:00
ČSSD váhá, ODS do komise nepůjde
Foto: Policie ČR

Praha - Komise, která má vybrat nového policejního prezidenta, se v úterý sejde podle plánu. A to i přesto, že v ní budou chybět dva zástupci ČSSD: poslanci a exministři vnitra František Bublan a Martin Pecina.

"Asi tam nepůjdeme," řekl Aktuálně.cz František Bublan. "Možná se zúčastníme té druhé fáze - pokud komise nevybere mezi dvěma kandidáty."

Komise v úterý posoudí přihlášku náměstka ministra vnitra Viktora Čecha a náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka, kteří jsou v 11. tarifní třídě. Teprve pokud nevybere ani jednoho z nich, začne posuzovat další uchazeče.

"Komise se nerozpadá, normálně zasedne," řekl k tomu mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Na komisi ale v pondělí opět zaútočila ODS, která celý výběr policejního prezidenta označila ústy svého bezpečnostního experta Jana Vidíma za "zpackaný".

ČSSD se zítra o účasti svých zástupců v komisi poradí na schůzi poslaneckého klubu. "Teď i ODS řekla, že tam své zástupce mít nechtějí," dodává Bublan.

Právníci se neshodli...

Jan Vidím (ODS) v pondělí řekl, že výběr je předem dán: policejním prezidentem prý bude Viktor Čech a údajně má už i vybrané náměstky. ODS proto podle Vidíma svého zástupce do Johnovy komise nevyšle.

V komisi nicméně zasedá 1. náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar, kterého do této funkce nominovala právě ODS.

O účast opozice ve výběrové komisi velmi stál ministr vnitra Radek John (Věci veřejné). Minulý týden předal Pecinovi i Bublanovi jmenovací dekrety a ujistil je, že výběr šéfa policie probíhá v souladu se zákonem.

Tentýž den ale po schůzce s premiérem připustil, že se ještě musí sejít právníci úřadu vlády a ministerstva.

Ti se už sešli a přes rozporuplné informace se nakonec neshodli na tom, že takto připravené výběrové řízení je z hlediska zákona bez problémů. Ministerská komise přesto v úterý svou činnost zahájí.

 

Právě se děje

Další zprávy