Šéfem policie chce být 11 lidí, polovinu vnitro odmítá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 1. 2011 20:26
Výběrová komise by měla zasednout 18. ledna, podle Johna není zcela vyloučen odklad
ČSSD: Ať se nejdřív dohodnou!
ČSSD: Ať se nejdřív dohodnou! | Foto: Ludvík Hradilek

* Aktualizováno o výčet přihlášených a informaci o vyřazených uchazečích

Praha - Do výběrového řízení na policejního prezidenta se přihlásilo 11 uchazečů. Uzávěrka vypršela v pondělí ve čtyři odpoledne.

Dvě jména byla známa už delší dobu a ministr vnitra Radek John (VV) je potvrdil: Viktor Čech a Ivan Bílek.

Další přihlášené odmítl John konkretizovat.

"Personální odbor nyní posuzuje, zda zájemci mají potřebné kvalifikační předpoklady. Do té doby nebudu nikoho dalšího jmenovat," uvedl Radek John v rozhovoru pro Českou televizi.

Později úřad vydal úplný výčet jmen a zároveň také informaci, že víc než polovina z přihlášených nesplnila podmínky - nejsou v současnosti policisty, nebo nesplňují další kritéria.

Favorit Čech

Právě o Viktoru Čechovi, současném náměstkovi ministra vnitra pro mezinárodní vztahy a boj s korupcí, se mluví jako o favoritovi. Vystudoval Vysokou vojenskou školu ve Vyškově a u policie byl od roku 1991. Prošel kriminální službou, Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a před nástupem k ministru Johnovi byl členem správní rady Europolu za ČR.

Ivan Bílek, současný náměstek policejního prezidenta, je u policie 23 let, v roce 1995 se stal okresním policejním ředitelem v Trutnově.

Původně chtěl ministr Radek John (VV), aby komise pro výběr policejního prezidenta zasedla už tento týden a do 5 dnů vybrala.

Kdo by chtěl vést policii

Ivan Bílek - náměstek policejního prezidenta

Viktor Čech - náměstek ministra vnitra

Martin Červíček - ředitel policie v Praze

Petr Lessy - náměstek jihomoravské policie

Jiří Vorálek - šéf policie Ústeckého kraje

Roman Strečko - ex-inspektor Ministra vnitra

Ján Gecelovský

JUDr. Kamil Klášterský

Leopold Ondrůšek

Jiří Roupa

Martin Vašíček

O komisi se ale teď ministr vnitra dohaduje s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který ji označil za "kočkopsa" a stafáž pro výběr konkrétního člověka.

Nakonec po dohadech i s opozicí ministerstvo vnitra termín posunulo - komise, ať už v jakémkoliv složení, zasedne až 18. ledna.

"Nechceme do toho vstupovat, když je to takto nevyjasněné," říká exministr vnitra František Bublan (ČSSD), kterého oslovil ministr John, aby v komisi také zasedl.

Zatím ale ČSSD své zástupce v komisi - exministry vnitra Františka Bublana a Martina Pecinu - oficiálně nestahuje. Čeká, jak se v úterý dohodne premiér s ministerm vnitra.

"Chceme, aby se ministr zavázal, že bude respektovat výběr komise," dodává František Bublan. "A premiér musí dát záruku, že nebude zpochybňovat toho, koho vybere ministr."

Premiér má právo jméno nepotvrdit

Koalice se ale dohodla, že právo vybrat policejního prezidenta má ministr vnitra, premiér však má právo ho potvrdit, nebo nepotvrdit. Tato dohoda je ústní, v koaliční smlouvě to není.

"To je jen jejich dohoda, ze zákona na to premiér právo nemá," říká k tomu Bublan.

Zákon mluví jen o tom, že za činnost policie je policejní prezident "odpovědný ministru vnitra". V době, kdy policii reformoval ministr Ivan Langer (ODS) ze zákona vypadl přesný popis toho, kdo policejního prezidenta jmenuje a odvolává.

Na odchodu současného policejního prezidenta Oldřicha Martinů se vládní strany dohodly na Pražském hradě jen několik hodin před hlasováním o nedůvěře vládě, které vyvolala opoziční ČSSD. Věci veřejné právě kvůli osobě policejního prezidenta váhaly s jasnou podporou vládě.

Poté, co Oldřich Martinů oznámil, že odstoupí, rozhodl se Radek John, že kandudáta na policejního prezidenta vybere desetičlenná komise, ve které budou i zástupci opozice. Hned v prvním lednovém týdnu ale Johnovu komisi premiér Nečas zpochybnil.

 

Právě se děje

Další zprávy