ODS: Výběr šéfa policie je zpackaný, v komisi nebudeme

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 1. 2011 12:52
Podle občanských demokratů není výběr policejního prezidenta v souladu se zákonem
Jan Vidím (ODS)
Jan Vidím (ODS) | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Výběrové řízení na nového policejního prezidenta není podle ODS v souladu se služebním zákonem.

Občanští demokraté se proto nebudou účastnit práce komise ustavené ministrem vnitra Radkem Johnem (VV).

Soudí navíc, že konkurz je vypsán pro předem vybraného uchazeče, a to prý pro Johnova náměstka Viktora Čecha.

Novinářům to v pondělí řekli místopředsedové sněmovního branného a bezpečnostního výboru Jan Vidím a Jana Černochová (oba ODS).

Pokud se situace nezmění, výbor by ji měl podle nich projednat.

"Chceme, aby výběr policejního prezidenta proběhl v souladu se zákonem bez pochybností. Výběrové řízení je velmi, ale velmi zpackané," uvedla Černochová.

John však už dříve zdůraznil, že konkurz legální je. "Stojíme si za naším výkladem služebního zákona," reagoval v pondělí mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Konkurz nemůže být podle občanských demokratů dříve, než se vyřídí žádosti o přeřazení policejních náměstků na místo policejního prezidenta. Do výběrového řízení se přihlásil i náměstek Petr Bílek.

"Je třeba respektovat kariérní řád," podotkl Vidím, který zpochybnil i Čechovu přihlášku, protože policejní sbor opustil a je nyní občanským zaměstnancem vnitra. Pochyby ODS budí i to, že výběrové řízení vyhlásilo vnitro, a nikoli policejní prezidium.

Podle Vidíma k tomu má pravomoc jen policejní prezident nebo člověk, který ho zastupuje.

O favoritu Věcí veřejných, někdejším náměstkovi policejního prezidenta Čechovi si podle Vidíma "cvrlikají vrabci na střeše".

Jeho náměstky by pak měli být podle Vidímových informací Tomáš Martinec, Petr Lessy a Petr Osvald. "Uvidíme, zda se opravdu postaví do vedení policie," dodal Vidím.

V komisi jmenované Johnem je i jeho první náměstek Jaroslav Salivar, který je na vnitru za ODS. Občanští demokraté tvrdí, že Salivar v ní zasedá jako odborník, nikoli za stranu.

 

Právě se děje

Další zprávy