Reforma penzí? ČSSD zdržuje, koalice váhá

Petr Holub
19. 12. 2007 11:24
Nelze vyloučit, že reforma už skončila
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koalice stojí před rozhodnutím jak dál v penzijní reformě. Nelze vyloučit, že reforma už skončila.

"Budeme jednat. Nejdříve v rámci strany a pak v koalici," popsal další postup vicepremiér Petr Nečas, který má reformu na starost.

Už nechtěl vysvětlit, jakou strategii bude prosazovat.

Koaliční politici se musí domluvit poté, co sobotní ústřední výbor ČSSD reformní návrhy jednoznačně odmítl.

Co bude dál

Nejpravděpodobnější variantou je další snaha prosadit reformu i bez sociálních demokratů a komunistů, kteří návrh odmítli už dříve. Vicepremiér Nečas to také v prvních reakcích na prohlášení ČSSD připustil.

Nečasovo ministerstvo práce a sociálních věcí může poslední úpravy reformního zákona stihnout za několika dnů. Během prvních lednových týdnů pak může jednat o penzích vláda.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

Na dohodě uvnitř ODS i koalice bude záležet, jestli ministři projednají původní Nečasův návrh, anebo mírnější variantu, která vznikla během listopadu po dohodě s sociálními demokraty.

Dohoda jde vzkřísit

Nečas například původně doporučoval prodloužit penzijní věk každému na 65 let. Listopadové dohody zastavují postupné zvyšování penzijního věku v roce 2030. Hranice 65 let by tak nedosáhly ženy, které mají víc dětí.

Vicepremiér také navrhoval, aby každý musel před odchodem do penze odpracovat 35 let namísto dosavadních pětadvaceti. Tato povinnost by byla zavedena za deset let, každým rokem by se tedy zvyšovala o rok. V listopadu se pak dohodlo že se pracovní povinnost bude zvyšovat pomaleji.

Mírnější návrh má větší šanci. Především koaliční KDU-ČSL žádá pomalejší nárůst důchodového věku pro ženy. Kompromisní varianta také umožňuje obnovit ve sněmovně jednání se sociálními demokraty.

Chráníme chudé důchodce

Záporné stanovisko ČSSD ze soboty bylo překvapením pro ty, kteří věřili, že se prosadí dohoda s Nečasem, za kterou stál místopředseda Zdeněk Škromach. Ten dosud patřil k levicovému křídlu strany a prosazoval větší sociální výdaje.

Proti reformní dohodě však nečekaně vystoupili politici liberálního křídla ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou a Lubomírem Zaorálkem. Sociální demokracie také ustoupila tlaku odborů, které reformu odmítají zcela jednoznačně.

V usnesení ústředního výboru ČSSD nechybějí silná slova o tom, že vláda chce v "zájmu bohatých kapitálových skupin" experimentovat na úkor "chudých českých důchodců". Přesto nejsou věcné námitky proti Nečasově reformě příliš zásadní.

Účelové argumenty

ČSSD pouze přitvrzuje požadavky, které se podařilo projednat už v listopadu. Například se jim ani nadále nelíbí prodloužení doby kterou musí lidé před důchodem odpracovat. "Je to však agenda, o které jsme připraveni konstruktivně jednat," podotýkají.

Při dalším jednání by ovšem měli být vedle zástupců parlamentních stran přítomni také odboráři a zástupci současných penzistů.
Vracet se k už projednaným tématům a přibírat k diskusi další partnery svědčí o zdržovací strategii ČSSD. Tím spíše, že při penzijních debatách za sociálnědemokratických vlád odboráři ani penzisté zváni nebyli.

ČSSD použila argument, podle kterých je nepřípustný takzvaný opt-out. Takové opatření mělo v dalších krocích reformy umožnit, aby občané část svého pojistného odváděli soukromým pojistným fondům.

I když se první část reforem opt-outu netýkala, přesto ČSSD podmiňovala svůj souhlas zárukami, že se vstup soukromých pojišťoven do systému odloží. Argument použila, i když ministr Nečas byl připraven záruky poskytnout.

Volby na obzoru

Analytik Lukáš Jelínek vykládá odmítavý postup sociálních demokratů blížícími se volbami do krajů. Ty proběhnou napřesrok v listopadu. "Obávám se, že vhodný čas na dohodu mezi stranami už pominul," míní Jelínek.

Pokud jeho výklad odpovídá situaci, bude se prostor pro penzijní reformu každý měsíc zmenšovat.

Podle některých sociálních demokratů jsou však hlavní překážkou nadcházející prezidentské volby. "Když se ODS snaží přetahovat naše poslance, aby volili Klause, těžko se zároveň můžeme dohodnout o penzích," řekl Aktuálně.cz jeden z členů stranického vedení.

Dohoda o penzích zkrachovala už v prosinci 2005, kdy ji odmítli vedle komunistů podepsat tehdy vládní sociální demokraté. Premiér Jiří Paroubek ukončení debaty šest měsíců před volbami zdůvodňoval tím, že se vyjednavač ODS Vlastimil Tlustý nedostavil na rozhodující schůzku.

 

Právě se děje

Další zprávy