Plníme program ODS, tvrdí komunisté o důchodech

Martina Macková
29. 11. 2007 19:25
Navrhli do rozpočtu další peníze pro penzisty
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Komunističtí poslanci navrhli do rozpočtu další peníze pro české důchodce a říkají, že plní nejen svůj program, ale i nesplněný slib ODS.

Poslanec Miroslav Opálka navrhl přidat dalších 8,5 miliardy do rozpočtu. Jeho kolega Jiří Dolejš nabídl alternativu přidat jen 7,5 miliardy korun.

 Jak to dopadne? Hlasovat se bude ve středu.

Další pikantnost v projednávání rozpočtu se objevila poté, co se obě strany z opačných částí politického spektra spojily při porcování "medvěda".

ODS se stala spojencem KSČM. Při porcování rozpočtu ČTĚTE ZDE

Minulý víkend na Kongresu ODS předseda strany Mirek Topolánek hřímal z pódia, že jeho strana je hrází, která brání návratu komunistů.

750 až 300, méně ne

Opálka je přesvědčen, že v průběhu roku bude nutné mimořádně důchody valorizovat. Navrhuje proto vytvořit rezervu 8,5 miliardy. O miliardu méně navrhl jako alternativu pak kolega Jiří Dolejš.

"Důchody se nyní zvýší jen o 346 korun, a to je nedostatečné. Zvýší se ceny zboží, energií, dopravy, zavedou poplatky u lékaře," řekl Opálka.

Nečas zvýší důchody, jen o kolik musí - ČTĚTE ZDE

Navrhuje vzít peníze vojákům, kteří mají 2,5 miliardy v plánu na obrněné transportéry a zbývající doplatit z pokladní veřejné správy.

A kdyby jeho návrh neprošel, navrhuje rovnou tisíc korun měsíčně pro každého penzistu. "Jde alespoň o symbolické splnění volebního slibu ODS, o zapomenutý slib občanských demokratů při zvýšení snížené sazby DPH. K tomu by stačilo oněch 2,5 miliardy místo obrněných transportérů," řekl.

Důchodců se zastal i exministr sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Ten dokonce dal poslancům na zvážení celou plejádu sum, které by se mohly penzistům přidat.

Začal u částky 750 korun měsíčně minimálně a skončil u sumy tři sta korun.

Ministr Petr Nečas (ODS)
Ministr Petr Nečas (ODS) | Foto: Ludvík Hradilek

"Tento návrh bych chtěl ještě modifikovat, abychom dali šanci i těm, kteří chtějí ušetřit více na důchodcích. Proto navrhuji, aby se variantně hlasovalo o částce 750 Kč, jako další varianta 700 Kč, další varianta 650 Kč, další varianta 600 Kč, další varianta 550 Kč, další varianta 500 Kč, další varianta 450 Kč, další varianta 400 Kč, další varianta 350 Kč a jako poslední varianta 300 Kč. Pod tuto částku by to bylo nedůstojné našich seniorů," komentoval.

Slíbili jsme to, ale jinak

Nyní komunisté navrhli něco, co ODS slíbila, ale co velmi pravděpodobně nepodpoří. "Schválit ten návrh by znamenalo kolaps systému," míní ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Nečas přitom nepopírá, že ODS navýšení důchodů slíbila. "Ano, ale v případě, že bude rovná patnáctiprocentní daň, to znamená, že se nižší sazba zvýší až na 15 procent. Nyní se ale nižší sazba zvedne z 5 na 9 procent," řekl Nečas.

ODS podle něj ale přesto slib prakticky splní. "Důchody se stejně zvýší a právě o tisíc korun. Od září do ledna se zvednou z 8 100 na 9 100 korun," dodal Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy