Rebelové ODS opět podpořili Klause. Reformám hrozí mat

Jakub Novák
24. 9. 2012 13:00
Klausovy argumenty jsou pouze zástupné, reaguje na prezidentské veto Miroslav Kalousek
Staví Klaus svým rozhodnutím základy pro změny ve vládě?
Staví Klaus svým rozhodnutím základy pro změny ve vládě? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus podruhé výrazně zasáhl do reformních plánů, které prosazuje vláda Petra Nečase, a uvnitř koalice se zřejmě schyluje k další bitvě.

V pondělí totiž svým vetem vrátil do sněmovny prováděcí zákony důchodové reformy.

"Veto prezidenta republiky u prováděcích zákonů je nepochopitelné a neobhajitelné vzhledem k tomu, že před pár měsíci nevetoval zákony nastavující základní parametry důchodové reformy," rozhořčuje se nad prezidentovým krokem ministr Jaromír Drábek (TOP 09), pod jehož úřad důchodová reforma spadá.

Aby se podařilo tyto zákony koalici prosadit, bude zapotřebí v poslední době tak křehké stojedničkové většiny ve sněmovně. A ani zdaleka není jasné, zda s ní Nečasův kabinet může tentokrát počítat.

Přímo v Nečasově ODS je totiž šestice "rebelujících" poslanců, pro něž je právě důchodová reforma jedním z problematických bodů.

"Není možné spustit reformu současného důchodového systému, aniž by na ni měl stát připravené prostředky. Nechci financovat důchodovou reformu ze zvyšování daní," řekl pro Aktuálně.cz jeden z rebelů Ivan Fuksa (ODS).

Lít olej do ohně

S prezidentovým krokem souhlasí i Petr Tluchoř.

"Nechceme financovat důchodovou reformu ze zvyšování daní. Škodí to ekonomice i samotnému konceptu reformy," tvrdí Tluchoř.

"Hledáme řešení, které by znamenalo, že se nebudou kvůli důchodové reformě a církevním restitucím zvyšovat daně. Je to jeden z důvodů, proč jsme hlasovali proti zvyšování daní," doplňuje své kolegy třetí z rebelů Jan Florián.

O tom, jaká byla Klausova skutečná motivace, polemizuje ministr financí a Drábkův stranický kolega Miroslav Kalousek.

"Pan prezident změnil názor. Tyto zákony už jednou podepsal v rámci zákonů souvisejících s jednotným inkasním místem, aniž měly větší parlamentní politickou podporu," reagoval na prezidentovo veto Kalousek.

"Je zřejmé, že jím uváděné argumenty jsou pouze zástupné. Oč mu jde doopravdy, se mohu pouze domýšlet," konstatoval.

 

Právě se děje

Další zprávy