Klaus vetoval druhý pilíř důchodové reformy. Není shoda

Domácí Petr Kučera Jiří Hovorka Domácí, Petr Kučera, Jakub Novák, Jiří Hovorka
24. 9. 2012 12:02
Pokud poslanci veto nepřehlasují, nebude moci důchodová reforma odstartovat už příští rok
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Jan Langer

Praha - Prezident republiky Václav Klaus vetoval druhý pilíř důchodové reformy. Neexistuje podle něj potřebný konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti.

Vetovaný zákon je přitom v podstatě už jen "technickým" dokončením reformy, jejíž hlavní část už byla - bez Klausova veta, ale i podpisu - schválena dříve. Podle plánů vládní koalice má hlavní část reformy začít od roku 2013.

"Veto prezidenta republiky u prováděcích zákonů je nepochopitelné a neobhajitelné vzhledem k tomu, že před pár měsíci nevetoval zákony nastavující základní parametry důchodové reformy," komentuje Klausův krok ministr Jaromír Drábek (TOP 09), pod jehož úřad důchodová reforma spadá.

Klausem odmitnutý zákon souvisí s odkladem zřízení jednotného inkasního místa o dva roky na rok 2015 (vláda termín však chce posunout na 2014) a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu.

Bez vetovaného zákona by neexistovala nutná individualizace plateb daní a veřejného pojistného a důchodová reforma by tak musela být přesunuta nejméně o rok. Případně by hrozily státu soudní spory o náhradu škod, na což upozorňoval náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Zjednodušeně řečeno: pokud poslanci prezidentské veto nepřehlasují, nebude moci důchodová reforma odstartovat už příští rok, ale posune se minimálně na začátek roku 2014.

"Pan prezident změnil názor. Tyto zákony už jednou podepsal v rámci zákonů souvisejících s jednotným inkasním místem, aniž měly větší parlamentní politickou podporu," reaguje na prezidentovo veto ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Je zřejmé, že jím uváděné argumenty jsou pouze zástupné. Oč mu jde doopravdy se mohu pouze domýšlet," dodává Kalousek.

Jen těsnou většinou

Podle prezidenta byl vládní návrh důchodové reformy odmítnut Senátem a ve sněmovně byl schválen jen velmi těsnou většinou současné vládní koalice. "Silové protlačení této klíčové změny Parlamentem nedává dobrou perspektivu pro její dlouhodobou udržitelnost a pro stabilitu podmínek v příštích možných politických konstelacích," odůvodňuje Klaus své rozhodnutí.

Důchodová reforma je podle Klause zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana.

Podle prezidenta je spuštění vládního projektu naplánováno na nevhodnou chvíli. Prezident to považuje za hazard s důvěrou občanů i stabilitou celého důchodového systému.

"Vládní projekt důchodové reformy, především vytvoření jejího takzvaného druhého pilíře, se navrhuje spustit v době, kdy finanční krize odhalila rizika a podlomila důvěru v dlouhodobé kolektivní investování, kdy se obdobné systémy ve světě a především v zemích okolo nás dostaly do těžké krize a jsou zpětně znárodňovány či podstatně modifikovány a kdy celková ekonomická situace a především její perspektiva není příznivá," upřesňuje Klaus ve svém vyjádření.

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem části peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé by si na ně mohli převádět tři procentní body ze sociálního pojištění za podmínky, že k nim přidají další dvě procenta z vlastního platu.

Václav Klaus vloni nepodepsal ani předchozí dvě části důchodové reformy, zároveň je však tehdy nevetoval. Zákony, které byly pro reformu zásadnější než nyní vetovaná "technická" novela, tak tehdy nevrátil zpátky poslancům a začaly platit i bez prezidentova podpisu.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy