Rebelové ODS přednesli požadavky, bude se dál jednat

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 9. 2012 13:31
Na první oficiální schůzce Stanjura s revoltujícími poslanci ODS o detailech nejednal
Petr Tluchoř.
Petr Tluchoř. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - První oficiální jednání předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury s revoltujícími poslanci ODS skončilo shodou v jediném bodě - o daňovém balíčku se bude dál jednat. Kromě Petra Tluchoře mezi ně patří Jan Florián, Radim Fiala, Marek Šnajdr, Tomáš Úlehla a Ivan Fuksa.

"Řešili jsme spíše procedury než obsah. Bude se tím příští úterý zabývat předsednictvo klubu a poté klub," řekl Stanjura. O podrobnostech jednání mluvit nechtěl s tím, že se neprojednávaly jednotlivé požadavky revoltujících poslanců.

"Jsme vůbec rádi, že nějaká jednání začala," prohlásil po schůzce Petr Tluchoř.

Požadavky "rebelů"

Šestice poslanců ODS požaduje větší úspory na straně vládních výdajů, zahájení "strukturálních reforem", především snížení mandatorních výdajů státu (největším dílem jsou důchodové a sociální výdaje) - reformy by přitom měly vstoupit podle těchto požadavků v platnost k 1. lednu 2014.

DPH by mělo zůstat podle požadavků šestice poslanců na 14 a 20 procentech. "Jedinou alternativou je jednotná sazba DPH," upřesnil Tluchoř s tím, že o její výši se nebavili.

Zatím je jasné jedno: v 1. sněmovním čtení schválí daňové změny celý klub - ostatně to deklarovali už i "rebelové" -, podpoří také zkrácení lhůty na 30 dnů.

"Máme tedy dost času jednat o podrobnostech," prohlásil Stanjura.

Zprávy o "rebelii" se objevily před dvěma týdny, jako první je přineslo Aktuálně.cz. Šestice poslanců, která poté skutečně potopila vládní balíček, argumentovala zvyšováním DPH, které jde "proti programu ODS".

Rýsuje se dohoda?

"Balíček považuji za špatný. Zvyšování daní jako lék na krizi nefunguje a navíc je v rozporu s dlouhodobým programem a volebními sliby ODS. O tom, jak budu hlasovat, se rozhodnu až na základě rozhovorů, které průběžně vedu se členy a poslanci ODS," prohlásil už v srpnu Petr Tluchoř.

Ve skutečnosti se hrálo i o vedení ODS. Navenek to ostatně prohlašovali i koaliční partneři, např. Miroslav Kalousek (TOP 09) bez obalu prohlásil: "Nejde o DPH, ale o Petra Nečase."

Jak už popsal tento týden deník Insider, v tuto chvíli se hledá úniková strategie, která umožní "rebelům" pro balíček zvednout ruku - např. poté, co se doba platnosti vyšší DPH zkrátí ze tří let na jeden rok. "Všem se uleví," popsal v Insideru vysoce postavený člen ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy