Důchodci dostanou příští rok třetinu toho, co měli

Petr Kučera ČTK Jiří Hovorka Petr Kučera, ČTK, Jiří Hovorka
5. 9. 2012 16:24
Poslanci vládní koalice definitivně odhlasovali změnu pravidel valorizace důchodů
Foto: Reuters

Praha - Poslanci vládní koalice definitivně odhlasovali změnu pravidel valorizace důchodů na příští tři roky (2013 - 2015). Starobní důchody tedy i přes senátorské veto porostou méně, než předpokládají dosavadní pravidla.

Pravidla pro růst přitom vláda měnila nedávno a platí teprve od letošního roku. Od Nového roku skončila možnost vlády přidávat důchodcům při valorizaci více, než je zákonem stanovené minimum. Důchody nyní rostou jen o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd.

Od ledna 2013 bude nově platit, že důchody v příštích třech letech porostou jen o třetinu inflace a o třetinu růstu reálné mzdy. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 přitom původně navrhoval úplné zmrazení růstu penzí.

Průměrný důchod se tedy v příštím roce zvýší zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by měl penzista dostat v příštích třech letech v průměru o 383 korun navíc. Nyní činí průměrný důchod asi 10 550 korun.

Novelu zákona o důchodovém pojištění schválili poslanci minimem potřebných hlasů, když ji podpořilo přesně 101 hlasů. Její schválení bylo pro vládní koalici až mrazivě kuriózní, když Marek Benda (ODS) hlasoval omylem proti. Podrobnosti najdete v online zpravodajství z dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy