První nástřel rozpočtu 2014: Přilepší si kultura a věda

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 6. 2013 10:30
Ministerstvo financí vládě navrhuje pro příští rok schodek 105 miliard korun
Vláda dostala na stůl parametry rozpočtu.
Vláda dostala na stůl parametry rozpočtu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo financí připravilo vládě předběžný návrh rozpočtu pro rok 2014. Navrhuje v něm zvýšení státního schodku na příští rok na 105 miliard korun, o něco větší výdaje na kulturu, vědu a také pro prezidentskou kancelář, naopak mírně by se měl uskrovnit Senát, Úřad vlády nebo ministerstvo zdravotnictví.

První jednání o finální verzi by měla začít již ve středu, teprve poté, co je Nečasův kabinet schválí, rozepíše Kalouskovo ministerstvo podrobně jednotlivé kapitoly.

Aktuálně.cz má návrh k dispozici. Je to poslední státní rozpočet, který připravuje tato vláda. Jednat o něm bude jako každý rok několikrát. Sněmovně musí zákon předložit do konce letošního září.

Resort financí vycházel ze základních ukazatelů: pro příští rok počítá s prakticky nulovým růstem výkonu ekonomiky, mírou nezaměstnanosti kolem 7,6 procenta a poklesem spotřeby domácností o 1,2 procenta.

A skončilo také plošné šetření. "Ve výdajové straně návrhu rozpočtu bylo zrušeno dočasné plošné snížení výdajů rozpočtových kapitol," píše ve zprávě pro vládu Kalouskův resort.

Rozpočet vylepšují emisní povolenky...

Rozdíly mezi rozpočtem na letošek a jeho přípravou na příští rok nejsou nijak dramatické.

Výjimkou je resort kultury, který dostane o 800 milionů víc než letos, ministerstvo vnitra (bezmála půlmiliarda navíc) a také Akademie věd ČR, která by si měla přilepšit o více než 100 milionů ve srovnání s letoškem.

Prezidentská kancelář by pak měla dostat víc o 13 milionů korun, sněmovna o 15 milionů.

Naproti tomu Senát bude muset šetřit - na výdaje by měl dostat o 3 miliony korun méně než letos. Úřad vlády bude chudší o 4 miliony.

Na svém zůstávají resorty jako obrana nebo samotné finance.

Větší rezervu si vláda chce nechat na rozpočtovou rezervu: oproti letošním 136 miliardám navrhují finance navýšit všeobecnou pokladní správu na 146 miliard korun.

... důchody naopak v deficitu

Ministerstvu životního prostředí vylepší bilanci prodej emisních povolenek (přes 1,8 mld. příští rok a ve výhledu 2 miliardy v roce 2015 a 2,4 mld. o rok později).

Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Na důchodovém účtu se naopak objeví deficit 58 miliard korun, po započtení příjmů z privatizačního účtu se tento schodek sníží na 32 miliard.

"Deficit důchodového pojištění bude nadále významnou složkou deficitu hospodaření státního rozpočtu," konstatuje ministerstvo financí.

Největší výdaje má z povahy věci resort práce a sociálních věcí - přes půl bilionu korun na povinné výdaje státu. Jak upozorňuje Kalouskův úřad, rostou hlavně dávky pro zdravotně postižené a dávky pomoci v hmotné nouzi (např. pro letošek se na podporu v hmotné nouzi počítalo se 7,5 miliardy korun, ve skutečnosti se na ni vyplatí ještě o 2,5 miliardy víc).

Vláda se také vloni rozhodla, že ušetří na "odstranění duplicit" v agendách státní správy a nějaké peníze získá i prodejem nepotřebného majetku. Koordinací byla pověřena vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Šetření se zatím nedaří

To se ale zatím - podle konstatování ministerstva financí - příliš nedaří.

Ještě letos v dubnu vláda schválila usnesení, podle kterého by jednotlivé resorty měly ušetřit až 8,6 miliardy korun (z toho 3,6 miliardy měl vynést právě prodej majetku).

"Správci kapitol upřesnili úsporná opatření pouze ve výši 1,9 mld. Kč. Vzhledem k tomu, že nebyla nalezena shoda na výši úspor sdělenými kapitolami a usnesením vlády, ministerstvo financí do návrhu státního rozpočtu na rok 2014 a 2015 úsporná opatření zatím nepromítlo," sděluje správce státní kasy vládě.

Teprve pokud se úspory povedou, "lze tyto výdaje přesunout do jiných kapitol na řešení např. prorůstových opatření", upozorňují finance. Na prorůstová opatření tlačí zjm. prezident Miloš Zeman.

Šampiónem ve spoření je ministerstvo zemědělství: mělo ušetřit 1 miliardu a tu je také připraveno skutečně uspořit. Naproti tomu ministerstvo vnitra mělo uspořit 828 milionů, odhodláno je šetřit jen do výše 339 milionů korun.

A ministerstva zahraničí (plánovaná úspora 636 milionů) či obrany (3,5 miliardy) zatím vůbec žádné rezervy ve svých kapitolách nenašla.

 

Právě se děje

Další zprávy