Snížení schodku rozpočtu i zakotvení v Evropě. K čemu se zavázala příští vláda

Tomáš Klézl Tomáš Klézl
8. 11. 2021 14:02
Lídři koalic Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými podepsali koaliční smlouvu. Podle budoucího premiéra Petra Fialy (ODS) chce příští vláda vyřešit zdravotnickou, ekonomickou i hodnotovou krizi. Zavázala se k tomu, že v příštích letech sníží schodek rozpočtu, i k zakotvení Česka v Evropské unii a v NATO. Aktuálně.cz nabízí přehled nejdůležitějších bodů programového prohlášení.

Blíže k Evropské unii, NATO i USA

Nová koalice bude podle svých slov chtít obnovit tradice "havlovské" zahraniční politiky. Prioritou je dle jejího prohlášení ukotvení Česka v Evropské unii a NATO. Nadále chce také spolupracovat se zeměmi Visegrádské skupiny. V rámci EU hodlá podporovat rozšíření o státy západního Balkánu.

Koalice chce prohloubit spolupráci s USA, vztahy s Ruskem a Čínou naopak revidovat. Plánuje přijetí zákona trestajícího hrubá porušení lidských práv a zamezit nedemokratickým státům v přístupu ke klíčové infrastruktuře Česka.

Vláda se také zavazuje dát na obranu dvě procenta HDP v rozpočtu na rok 2025 a tuto hranici uzákonit.

Zřídit plánuje post poradce pro národní bezpečnost "jako nadresortní platformu pro koordinaci a komunikaci mezi subjekty bezpečnostní politiky při Úřadu vlády", stojí v prohlášení. Ten by měl zajistit užší spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a pomoci čelit dezinformacím a hybridním hrozbám.

Za cíl si koalice také dává zavést korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy