Snížení schodku rozpočtu i zakotvení v Evropě. K čemu se zavázala příští vláda

Tomáš Klézl Tomáš Klézl
8. 11. 2021 14:02
Lídři koalic Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými podepsali koaliční smlouvu. Podle budoucího premiéra Petra Fialy (ODS) chce příští vláda vyřešit zdravotnickou, ekonomickou i hodnotovou krizi. Zavázala se k tomu, že v příštích letech sníží schodek rozpočtu, i k zakotvení Česka v Evropské unii a v NATO. Aktuálně.cz nabízí přehled nejdůležitějších bodů programového prohlášení.

Nová důchodová reforma

Důchodovou reformu o třech pilířích označila budoucí vláda za jednu ze svých priorit. "Důchod se bude skládat ze dvou hlavních složek a třetí dobrovolné. Základní garantovaná složka se zvýší. Zásluhová složka bude vycházet z odvodů do systému a počtu vychovaných dětí," píše koalice.

Chystaná vláda slibuje například zkrácení doby práce potřebné k dosažení nároku na důchod, růst vdovských a vdoveckých penzí. Mimo jiné navrhuje zavedení možnosti odvádění jednoho procenta svého důchodového pojištění starším členům rodiny. Od toho si slibuje posílení generační solidarity. Koalice Spolu a Pirátů se starosty chtějí zvýhodnit soukromé spoření na důchod.

 

Právě se děje

Další zprávy