Snížení schodku rozpočtu i zakotvení v Evropě. K čemu se zavázala příští vláda

Tomáš Klézl Tomáš Klézl
8. 11. 2021 14:02
Lídři koalic Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými podepsali koaliční smlouvu. Podle budoucího premiéra Petra Fialy (ODS) chce příští vláda vyřešit zdravotnickou, ekonomickou i hodnotovou krizi. Zavázala se k tomu, že v příštích letech sníží schodek rozpočtu, i k zakotvení Česka v Evropské unii a v NATO. Aktuálně.cz nabízí přehled nejdůležitějších bodů programového prohlášení.

Daňová brzda i nižší odvody za sociální pojištění

Koalice zvažuje zavedení takzvané daňové brzdy. Daně by se v tom případě nemohly zvyšovat nad určitou mez. "Jakmile jí složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučené," píše koalice. V plánu je zavedení daňových prázdnin se zastropováním výše příjmů pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí.

Sleva na poplatníka, tedy daňová sleva, kterou může uplatnit každý poplatník daně z příjmu, by se měla pravidelně zvyšovat. Mimo jiné dle růstu průměrné mzdy. Tvrději plánuje vláda zasáhnout proti daňovým podvodům.

Zaměstnavatelé by měli nově místo 24,8 procenta platit o dva procentní body méně za sociální pojištění zaměstnanců. Snížením odvodů sociálního pojištění chce také vláda podpořit částečné úvazky.

 

Právě se děje

Další zprávy