Nechápu, proč mě pozvali, řekl Babiš před příchodem na sněmovní komisi kvůli úniku dat ze spisů

Martin Ťopek Martin Ťopek
Aktualizováno 25. 7. 2017 14:34
Před sněmovní komisí, která vyšetřuje úniky informací z policejních spisů, vypovídal jeden z hlavních protagonistů případu: bývalý redaktor MF DNES Marek Přibil. Předstoupit před poslance teď má i bývalý ministr financí Andrej Babiš, s nímž měl novinář podle nahrávek řešit vydávání politických kauz.
Bývalý novinář MF DNES Marek Přibil u soudu.
Bývalý novinář MF DNES Marek Přibil u soudu. | Foto: Martin Ťopek

Praha - Nahrávka novináře z MF DNES Marka Přibila s ministrem financí a zároveň majitelem novin Andrejem Babišem, na níž hovoří o údajích z živého policejního spisu, iniciovala vznik sněmovní vyšetřovací komise. Ta si v úterý pozvala oba účastníky debaty k výslechu. 

První se kolem desáté hodiny dopoledne dostavil Marek Přibil. Před výborem strávil několik hodin, ven vyšel až těsně před třináctou hodinou. Novinářům sdělil, že s Babišem žádné policejní spisy neřešil, dále se odmítl jakkoliv vyjádřit. "Nejsem povinen podávat informace," řekl pouze. 

Babiš se dostavil přesně o půl druhé odpoledne. Snažil se vypadat uvolněně a k novinářům opakovaně prohlásil, že neví, proč si ho vyšetřovací komise pozvala. "Je to jen pokračování politického boje," řekl Babiš. Jako důkaz uvedl, že komisi svolalo 32 poslanců za ČSSD a osm za TOP 09. "Takhle funguje tento mocenský pakt, je to pokračování lex Babiš," dodal šéf hnutí ANO. 

Ve stejném duchu pokračoval i před komisí, proto jeho výslech trval nejkratší dobu. Zatímco Přibilův výslech trval téměř tři hodiny, Babiš opustil místnost už po třiceti minutách. "Očekával jsem, že bude věcně odpovídat, on pouze odprezentoval svoje politické postoje," řekl předseda komise a poslanec za TOP 09 Martin Plíšek. 

Babiš podle něj jen opakoval, že komise je politická a nařkl ze spojenectví TOP 09 a ČSSD. To potvrdil i sám Babiš poté, co opustil zasedání komise. "Úniky ze spisů tady jsou desítky let. Komisi považuji za účelovku, v životě jsem v ruce žádná živý spis nedržel," komentoval svůj výslech Babiš. 

Žádný spis však v ruce držet nemusel. Komise vyšetřuje, jestli právě na získávání těchto informací neměl Přibila. Plíšek uvedl, že novinář se odvolával na úzké styky s vyšetřovateli nebo lidmi ze státních zastupitelství. "Pro mě je to poněkud smutné zjištění, že někteří novináři takové styky skutečně mají," dodal Plíšek. 

Ještě před Přibilem a Babišem však členové komise vyslechli zástupce České advokátní komory. Informace poslancům předali předseda komory Martin Vychopeň a advokát Tomáš Sokol. Oba vyjádřili přesvědčení, že pokud skutečně někdo vynášel informace z vyšetřovacích spisů, nemohli to být advokáti. 

"Úniky byly v naprosté většině, ne-li vždy proti zájmům trestně stíhaných osob, což je naprosto v rozporu s tím, co má obhájce pro klienta v rámci trestního řízení dělat," řekl Vychopeň. Dodal, že se za osm let vedení advokátní komory nesetkal s neoprávněným vynášením informací proti zájmům klienta.

Jednání komise bude pokračovat za týden, pozváni mají být i Přibilův bývalý šéf František Nachtigal a kvůli únikům ze spisů ohledně OKD rovněž premiér Bohuslav Sobotka. 

 

Právě se děje

Další zprávy