Premiér poobědval s prezidentem, probrali Gazu i Unii

Michal Žák Pavel Baroch, Michal Žák
5. 1. 2009 15:05
Politici se už potřetí sešli na zámku v Lánech
Foto: Ludvík Hradilek

Lány - Prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek se už potřetí sešli na tradičním novoročním obědě v Lánech.

"Pro mě to byl šestý novoroční oběd s premiérem, pro pana Topolánka třetí," glosoval prezident. "To je výraz stability pro tuto vládu," zalichotil premiérovi a předsedovi ODS, s nímž nemá právě nejlepší vztahy.

I tentokrát politici poobědvali bez manželek.

Brífing s novináři odstartoval menší roztržkou, když Klaus odmítl odpovědět na otázku České televize.

Zdůvodnil to tím, že ČT v nedělním pořadu 168 hodin odvysílala krátký příspěvek, který ukazoval hlavu státu, jak se protahuje před svým novoročním projevem. Podle Klause to byla metoda skryté kamery. "Nemám důvod s Českou televizí komunikovat," řekl Klaus, když se ho redaktor ČT zeptal na chystanou rekonstrukci vlády.

S Topolánkem se během oběda dohodli i na dělbě práce při českém předsednictví Evropské unii. "Určitě náměty, představy tohoto typu tady máme," řekl prezident. Ani jeden z nich ovšem nespecifikoval, jaká je dohoda.

Nedostalo se naopak na ratifikaci Lisabonské smlouvy, vůči které má prezident velké výhrady. "V této chvíli leží návrh Lisabonské smlouvy v obou komorách parlamentu, naše role přijdou později," odbyl Topolánek dotaz.

Situace v Gaze není černobílá, řekl Klaus

Na řadu přišly i mezinárodní otázky, především současná válka v Gaze. Klause znepokojilo, když v uplynulých dnech od mluvčího vlády a z ministerstva zahraničí zněly výroky, které byly později dementovány. Podle prezidenta není situace na Blízkém východě tak černobílá, jak by se mohlo zdát - tedy že je Izrael jednoznačně v právu.

Foto: Ludvík Hradilek

Topolánek dodal, že se Česko jako předsednická země Unie pokusí přispět k míru na palestinských územích. "Nechci tvrdit s jistotou, že se nám to podaří," upozornil.

Na Blízký východ už v neděli odletěl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. To, že v oblasti vyjednává i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, není podle Klause ani Topolánka problém, ačkoli oficiálním vedoucím mírové mise Evropské unie je Schwarzenberg.

Dalším probíraným tématem byly i české vojenské mise v zahraničí. Klaus míní, že Topolánek tuto otázku nedostatečně předjednal s opozicí, která teď nechce do Afghánistánu poslat velký počet českých vojáků. Topolánek ovšem tvrdí, že se s ČSSD uskutečnilo několik jednání. "Věřím, že tato otázku bude vyřešena," řekla hlava státu.

Premiér dodal, že Klause požádal o účast v národní ekonomické radě, která má podle jeho plánů řešit současnou finanční krizi. Po konzultacích se shodli na šéfovi prezidentské kanceláře Jiřím Weiglovi.

 

Právě se děje

Další zprávy