Schwarzenberg viní z bojů Hamás. V čele EU jede pro mír

Michal Žák Michal Žák
4. 1. 2009 13:14
Šéf české diplomacie odlétá na Blízký východ. Bude zjišťovat i to, kam poputují miliony z Evropské unie
Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít
Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odlétá na Blízký východ.

V rámci českého předsednictví EU chce přispět k vyřešení probíhajícího konfliktu mezi palestinským radikálním hnutím Hamás a Izraelem.

"Situace je velice složitá. Budeme se snažit, seč síly stačí," řekl šéf české diplomacie v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

O hlavním viníkovi současné situace podle něj není sporu. "Katastrofu vyvolal Hamás nepřetržitým ostřelováním," řekl Schwarzenberg v televizi.

Během své mise se ministr pokusí jednat i o příměří znesvářených stran. To Hamás jednostranně vypověděl koncem prosince a následně radikálové spustili ostřelování území židovského státu. Reakcí byla akce izraelské armády.

Prioritou je humanitární pomoc

Sám Schwarzenberg připouští, že úspěch mise není jistý. "Když se nám podaří zachránit alespoň pár životů, budeme za to Pánu Bohu vděčni," prohlásil.

Jako hlavní cíl si vytyčil zlepšení situace civilistů. "Válka je vždy pro civilní obyvatelstvo ta největší katastrofa," je přesvědčen. Klíčové je podle něj otevření blokovaných hraničních přechodů a fungující doprava, aby se k lidem dostala humanitární pomoc.

Další postup nechtěl ministr předjímat. "Prozatím jsem odkázán pouze na to, co vidím v televizi," řekl s tím, že jisté myšlenky o možném řešení už má.

Ministerstvo zahraničních věcí podle něj zatím na pomoc Palestincům uvolnilo pět milionů korun, dalších pět milionů má v záloze. Schwarzenberg zároveň dodal, že nemalé finanční prostředky poskytne i Evropská unie. Výši pomoci ale nespecifikoval.

Obama nesmí opakovat chyby Clintona a Bushe

Schwarzenberg je přesvědčen, že klíčový bude postoj nového prezidenta USA Baracka Obamy, který se vlády ujme 20. ledna. "Izrael je hlavní spojenec Spojených států na Blízkém východě. Neočekávám ale, že by došlo k výraznému posunu amerického stanoviska."

Nastupující americká administrativa by se podle něj měla vyvarovat chyb Billa Clintona a George W. Bushe, kteří podle českého ministra začali jednat pozdě. "Je nutné, aby začali jednat ihned," je přesvědčen Schwarzenberg.

Sám dodal, že přítelem Izraele je i Česká republika. Předseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) je ale přesvědčen, že takový postoj Česku v čele Evropské unie příliš neprospívá.

 

Právě se děje

Další zprávy