Kalouska bych mohl nahradit, kývl Sedláček z ČSOB

Petr Holub
5. 1. 2009 15:20
Post ve vládě mu v neděli nabídl vicepremiér a šéf lidovců Čunek
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB během online rozhovoru pro Aktuálně.cz
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB během online rozhovoru pro Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

* Přidali jsme vyjádření ministra financí Kalouska * Premiér Topolánek považuje výměnu za nepravděpodobnou

Praha - Ve vládě by mohl usednout hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

Sedláček na dotaz online deníku Aktuálně.cz potvrdil, že skutečně dostal od šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka nabídku převzít za Miroslava Kalouska ministerstvo financí. Jeho odpověď prý byla vstřícná - narozdíl od reakce premiéra Mirka Topolánka, který řekl, že informacím o výměně na ministerstvu financí nevěří.

"Na návrh vicepremiéra Čunka jsem odpověděl, že výměnu ministrů považuji za vnitřní záležitost lidové strany. Práce ministra Kalouska si vážím a myslím si, že v některých oblastech by se v ní mělo pokračovat," vysvětlil Tomáš Sedláček, který před nástupem do ČSOB pracoval jako poradce ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) a prezidenta Václava Havla.

Sedláček připustil, že je funkci ochoten převzít, pokud by nabídku schválila celorepubliková konference KDU-ČSL, která bude o výměně ministrů zřejmě jednat v sobotu. "Jsem k dispozici," upřesnil.

Čunek versus Kalousek

Právě celostátní konference má rozhodnout konflikt mezi dvěma nejvlivnějšími lidovci, Čunkem a Kalouskem. Návrhem na odvolání ministra financí reagoval Čunek na zprávy, podle kterých ho chtěl premiér Mirek Topolánek odvolat z funkce ministra pro místní rozvoj a tím vyloučit z vlády.

Foto: Ludvík Hradilek
 
Čtěte více:
Změny ve vládě dnes nebudou, Čunek si vzal time out

Šéf KDU-ČSL by si přál, aby tento osud postihl Kalouska, který je jeho hlavním stranickým rivalem, a přitom má z lidovců k Topolánkovi nejblíže.

Ve své strategii chce Čunek využít právo předsedy koaliční strany, který má podle koaliční smlouvy jako jediný právo navrhovat výměnu ministra ze své partaje. Premiér přitom nemusí návrh akceptovat.

Sám Kalousek se informaci, že ho chce jeho vlastní šéf odvolat, dozvěděl z tisku. "Zhruba ve 13:30 mi pan předseda potvrdil, že tento návrh skutečně předložil. Vzal jsem to na vědomí," napsal v tiskovém prohlášení s tím, že záležitost už nebude dál komentovat.

Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Dokument:
Přečtěte si celé prohlášení Miroslava Kalouska ke svému možnému odvolání

Premiér: Nevěřím

Ten má informace o možné výměně Kalouska za smyšlené.

"Jestli Jiří Čunek skutečně řekl, a já tomu nevěřím, že chce vyměnit nejlepšího ministra, kterého ve vládě má a historicky kdy měla KDU-ČSL, to bych se tomu jenom pousmál. Ta diskuse se vede poněkud jiným směrem a já nepovažuji za nutné to sdělovat dnes a tady," řekl Mirek Topolánek.

Foto: Aktuálně.cz
Tomáš Sedláček bloguje na Aktuálně.cz. Jeho blog si přečtěte zde
 

Právě se děje

Další zprávy