Změny ve vládě dnes nebudou, Čunek si vzal time out

Kateřina Eliášová
5. 1. 2009 12:40
Politici chtějí možnou rošádu řešit uvnitř svých stran
Premiér Mirek Topolánek: Výměna bude. Tedy, dnes zase ne...
Premiér Mirek Topolánek: Výměna bude. Tedy, dnes zase ne... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Mirek Topolánek (ODS) dnes porušil svůj novoroční slib, ve kterém řekl: V pondělí oznámím rošády ve vládě.

Po jednání kabinetu potvrdil informace online deníku Aktuálně.cz, že se změny dnes neodehrají.

"Koaliční partneři si vyžádali možnost jednat o těch návrzích na svých stranických orgánech... Pokud jde o změny, nebudu komentovat žádné spekulace, které probíhají v médiích," prohlásil premiér.

S šéfem lidovců Jiřím Čunkem a šéfem zelených Martinem Bursíkem se na odkladu rozhodnutí, kdo půjde z kola ven, domluvil v neděli večer na jednání šéfů koaličních stran.

"Určitě jsme se dohodli, že to včerejší jednání bylo první, a je jasné, že když zahájíme rozhovory včera večer, že dneska žádná rekonstrukce vlády za KDU-ČSL nemůže být," řekl novinářům ještě před jednáním vlády Čunek. Toho čeká v neděli celostátní výbor strany v Lipnici.

Zelení přivítali týden navíc. "My jej tedy nepotřebujeme, ale respektujeme přání lidové strany," řekl místopředseda SZ Ondřej Liška.

"Strana zelených je připravena na vládní výměnu, máme varianty a týden nám stačí, abychom probrali ty návrhy v orgánech strany," uvedl také předseda strany Martin Bursík.

U zelených je téměř jisté, že vládu opustí ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
První končící ministr je znám. Odejde prý Stehlíková

"Máme připravenou zajímavou a silnou náhradu," sdělil Bursík. Jméno ale neřekl.

Zajímavá je situace u lidovců. Podle zdrojů Aktuálně.cz padl na včerejší schůzce lídrů návrh odvolat z vlády Jiřího Čunka. On sám zase přišel s tím, že by měl kabinet opustit ministr financí Miroslav Kalousek.

Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Změny ve vládě začínají. Padl návrh vyhodit Čunka

"Dlouhodobě se nechová tak, jako by byl nominován za KDU-ČSL. Souhlasil například s hazardním sázením přes internet a nedokázal prosadit ve vládě požadavek na to, aby byl termín přijetí eura oznámen v půlce roku," řekl Aktuálně.cz místopředseda KDU-ČSL David Macek.

"Předseda koaliční strany nemůže nebýt ve vládě, to je celkem jasné," zareagoval zase Čunek na informaci, že by měl být odvolán.

Připravujeme další podrobnosti

 

Právě se děje

Další zprávy