Povodeň před volbami? Vláda se tuží

Martina Macková
31. 3. 2006 19:20
Praha/Znojmo/Olomouc - Ze včerejší vládní schůze neodjel premiér autem. Nastoupil do vrtulníku a odletěl do Znojma. Uvnitř: VŠE O VELKÉ VODĚ

Do města, které naopak řada lidí musela kvůli záplavám opustit.

Není z politiků jediný, kdo se tak rychle vydal za velkou vodou a je u toho náležitě vidět. Své programy politici narychlo doplňují o návštěvy hrází, řek a obhlídku rozvodněných potoků. Někteří v obvodech, kde letos kandidují. Politologové tvrdí: V těchto časech se stačí ukázat a politické body jsou jisté.

Paroubek včera navštívil Znojemsko, dnes se objeví ještě v Neštěmicích a zítra zkontroluje stav Moravy v Olomouci.

V samotném Znojmě voda během dne zaplavila několik bytových domů v Loucké ulici a zahrady v těsné blízkosti koryta řeky.
V samotném Znojmě voda během dne zaplavila několik bytových domů v Loucké ulici a zahrady v těsné blízkosti koryta řeky. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mluvčí vlády Lucie Orgoníková pro Aktuálně.cz potvrdila, že během dneška se premiér rozhodl změnit program podle aktuálních informací a měnit se bude plán cest také zítra, kdy má být v Olomouckém kraji.

Dnes se premiér zřejmě objeví na Ústecku někdy mezi rozhovory s Günterem Verheugenem a slavnostním zakončením Febiofestu, kde má předat Cenu české kritiky.

Na Znojemsku včera kontroloval stav povodně jen pár hodin poté, co jednal v Egyptě s prezidentem Husním Mubarakem. Zítra chce kromě přeboru v krasojízdě v Němčicích nad Hanou a bavičskou show Jiřího Krampola pro ČSSD v Olomouci stihnout kontrolu řek a potoků v oblasti.

Změny během půl hodiny

Ještě deset minut po deváté hodině ráno rozesílal ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) do médií svůj dnešní program, ve kterém si na povodně valící se Českem od začátku týdne ani nevzpomněl. Za půl hodiny už ale rozesílal jeho novou, tentokrát povodňovou verzi. Plánované body nerušil, ale přes poledne se jel s olomouckým primátorem podívat na řeku Moravu, aby pohledem kontroloval stav vody v Lošticích a Litovli.

Proč se plán změnil během hodiny a ne už v dřívějších dnech, kdy velká voda vtrhla na Olomoucko? "Hladina řek se mění, ministr reaguje na aktuální vývoj. Protože se na Olomoucku zhoršila situace, doplnili jsme program," uvedlo tiskové oddělení.

Mluvčí Radka Burketová deníku Aktuálně.cz potvrdila, že to není jediná změna během několika hodin. "Průběžně se informuje o situaci a už nyní je jasné, že namísto volna, které měl mít po besedě s občany v Uničově a plesem v Chrudimi, navštíví Cerekvici nad Loučnou, kde je akutní problém.

Půl vlády ve Znojmě

Cestují také další členové vlády. Na stav ohrožených památek v Jihočeském kraji, kde se chce ucházet o hlasy voličů, se jel podívat ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD). Kvůli tomu zrušil cestu do Egypta, kam měl doprovodit Paroubka. Plány změnil i ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL), který se dnes vrátil z konference v Brazílii.

Už pět členů vlády se vystřídalo ve Znojmě. Včera tam přicestoval premiér, ministr zemědělství Jan Mládek a ministr Vítězslav Jandák, dnes pak ministr vnitra František Bublan a jeho kolega Milan Šimonovský. Ten obhlížel stav silnic se svým stranickým kolegou, hejtmanem Jihomoravského kraje Juránkem z vrtulníku. Do města míří také další lidovecký ministr Libor Ambrozek.

Ministr Jan Mládek po návštěvě Znojma odvolal ředitele Povodí Moravy.

Ministr odvolal šéfa Povodí Moravy

Vláda slibuje na místě tisíce...

Na svých vodních cestách stihli už politici slíbit mnoho. Ministr zemědělství Jan Mládek například slíbil, že jeho úřad bude dvakrát denně vydávat komuniké o situaci na řekách. "Je připraveno šest tisíc vysoušečů," řekl ministr vnitra František Bublan.

"Nejvíce postižení budou moci žádat o mimořádné dávky do třiceti tisíc korun, těhotné ženy 15 tisíc korun. Lidé mají nárok také na státem dotované bezúročné půjčky do 20 tisíc korun," uvedl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Ministr dále řekl, že mimořádné peníze dostanou úřady práce na veřejně prospěšné práce.

Politici slíbili, že do záchranných prací se vedle hasičů zapojí i nezaměstnaní "V případě potřeby nasadíme i dalších tisíc příslušníků armády," uvedl včera večer premiér Jiří Paroubek.Ten také slíbil starostovi Podhradí, že zajistí informace o stavu Dyje z Rakouska. A ve Vestci slíbil pomoc při vybudování poldrů.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) prohlásil, že do postižených oblastí bude distribuována příručka s informacemi o možnostech získat zvláštní sociální dávky, hygienických předpisech a s kontakty na úřady. Informace s možnostmi pomoci budou uveřejněny v tisku.

Vláda už včera rozhodla, že do postižených oblastí půjde 380 milionů korun. Stát dá 20 milionů za nákup a vybudování ubytovacích buněk. Dalších 30 milionů půjde na opravy infrastruktury.

Lidé, kterým voda zdevastovala bydlení, budou moci požádat na rekonstrukci o výhodnou půjčku 150 tisíc korun, která má jen dvouprocentní úrok. Dosud byla přístupná je mladým manželům do 36 let.

... opozice kritizuje

Poslanec ODS a místopředseda sněmovního Výboru pro územní rozvoj Václav Mencl se ale obratem pustil na pozadí povodní do kritiky všech dosavadních sociálnědemokratických vlád. "Na Moravě byl vybudován jen zlomek potřebných protipovodňových opatření. A má to také jednoduchý důvod - stát, který je za financování protipovodňových opatření odpovědný, na ně poskytl jen zlomek z potřebných 20 miliard korun , pouze 300 milionů ročně," tvrdí Mencl a označuje tempo budování protipovodňových ochran za hlemýždí.

Kromě již odvolaného šéfa Povodí Moravy by měl podle Mencla opustit svůj post také předseda dozorčí rady Michal Hašek, který je předsedou poslaneckého klubu ČSSD.

Zastíní povodně jiné problémy?

Deset týdnů před volbami utichly řeči o politice a mluví se jen o velké vodě. Přitom kdyby nepřišla, museli by dnes sociální demokraté například upřesnit, kde chtějí vzít peníze na radikální zvýšení porodného. Slíbili totiž až 120 tisíc každé rodičce třetího dítěte.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Zřejmě i ministr zdravotnictví David Rath by měl co vysvětlovat, když odvolal šéfa pražského IKEMu. Povodně zahlazují i aféru sociálních demokratů v Českém Těšíně, kde ČSSD musela dokonce zrušit svoji organizaci, aby se zbavila členů podezřelých z korupčního chování.

Politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého ale míní, že překrytí témat je logické. "Nevyčítal bych politikům, že si povodeň objednali ani si nemyslím, že by ji zneužívali tím, že někoho právě teď odvolávají," řekl Šaradín.

Politolog Rudolf Kučera uvedl, že chování politiků při záplavách, jež nyní Česko zažívá, ale může ovlivnit rozhodování lidí u voleb. Na pozdější kroky vlády, například velkorysejší pomoc, podle něj už tolik voliči nehledí jako na to, zda byl příslušný politik s nimi v nejhorší době.

Za svou nepřítomnost během prvních dnů záplav v roce 2002 byl kritizován například tehdejší prezident Václav Havel, jenž v té době pobýval na zdravotní dovolené v Portugalsku. Kritizován byl v roce 1997 také primátor Olomouce Ivan Kosatík (ODS), který v době záplav odletěl na dovolenou do Řecka. Nakonec se z ní předčasně vrátil. Dnes je hejtmanem Olomouckého kraje.

Šaradín míní, že politici body skutečně svou přítomností nasbírají, zároveň jejich návštěvy vidí jako jejich práci. "I když na místě fyzicky nepomohou, mají politickou odpovědnost a jsou součástí záchranného systému země. Lidé navíc chtějí cítit, že se mohou o někoho opřít," řekl Šaradín. "Například premiérovi bych časté návštěvy nevyčítal, projevuje se tak od začátku, vždy měl zájem," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy