ČSSD ruší organizaci v Českém Těšíně

ČTK
25. 3. 2006 14:08
Ostrava - Krajský výkonný výbor Moravskoslezského kraje se rozhodl těšínskou organizaci zrušit kvůli krizi na tamní radnici, kterou vede bývalý sociální demokrat Jindřich Sznapka, podezřelý z korupce.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Starosta Sznapka je vyšetřován kvůli aféře, v níž měl nabízet 100 tisíc korun jako úplatek členkám občanského sdružení Těšínské zrcadlo. Ty se snažily zabránit divoké privatizaci městských domů.

Předsedou českotěšínské organizace ČSSD je navíc Marian Kuś, další problémový sociální demokrat - je podezřelý z padělání lustračního osvědčení.

Členové neposlechli

Většina českotěšínských zastupitelů z řad ČSSD ve středu odmítla starostu Sznapku odvolat, přestože je k tomu vyzývalo i stranické vedení. Návrh na starostovo odvolání se však nepodařilo zařadit ani na projednávání zastupitelstva.

"Krajský výkonný výbor zrušil českotěšínskou organizaci. Její členové ale zůstávají členy sociální demokracie," řekl ČTK předseda krajské organizace Petr Vícha. Dodal, že nyní bude provedena důkladná revize členské základny: "Okresní výkonný výbor určí, že členové, kteří zůstanou, budou přiřazeni k nějaké jiné organizaci anebo bude (v Českém Těšíně) založena nová ČSSD s novými lidmi."

Podle mínění premiéra a lídra ČSSD Jiřho Paroubka by měli být z řad sociální demokracie vyloučeni i ti, kteří odmítli starostu odvolat. Paroubek dnes v Praze dále řekl, že se snad tito lidé vedení strany vysmívají.

Spěch kvůli volbám

Vícha míní, že někteří členové místní organizace ve straně vůbec nefungovali. Připomněl, že místní organizace například nebyla dlouhodobě usnášeníschopná, což se ukázalo i na jejím pondělním jednání, kdy se měla zabývat právě problematikou Českého Těšína. Kvůli malému počtu účastníků však místní organizace nebyla schopna přijmout žádné rozhodnutí.

Místní organizaci v Českém Těšíně mohl zrušit i okresní výbor, který se však měl setkat až za dva týdny. "Pro mě osobně je hlavním důvodem spěchu, abychom postavili novou kandidátní listinu ze solidních lidí do příštích komunálních voleb. Ta situace nás navíc dlouhodobě poškozuje," podotkl Vícha.

 

Právě se děje

Další zprávy