Poslanci řečnili do větru celý den. I přes fotbal

Martina Macková
11. 6. 2008 20:15
Sněmovna za půldruhého týdne nemá výsledky
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Opozice zcela zablokovala na deset hodin jednání sněmovny kvůli návrhu koalice přečíslit počty jejich poslanců ve výborech sněmovny. Koalice i opozice trucují.

Výsledek? Politici za celou středu neschválili jediný zákon. Problém trvá už od minulého týdne. A dolní komora parlamentu není schopná kvůli protestům opozičních politiků vůbec pracovat.

Večer se všech sto koaličních poslanců dohodlo na tom, že se pokusí ve čtvrtek vyřadit všechny body z jednání schůze a projednat je na schůzích mimořádných.

Ve čtvrtek tak mimo interpelací budou poslanci projednávat pouze vznik sněmovní komise k církevním restitucím.

Taková situace byla ve sněmovně naposled po předloňských parlamentních volbách. Tehdy se kvůli patové situaci koalice s opozicí dlouhé dny dohadovala jen na sestavení vlády a orgánů sněmovny.

Čtěte také: Chováte se jako Sládek, obvinila ODS sociální demokraty

Přitom právě ve středu měli poslanci schvalovat ve zrychleném řízení novelu udělující výjimku pro placení zdravotnických poplatků u novorozených dětí. A také klíčový policejní zákon. Ten má přinést nové krajské rozdělení a zbavit policii hlídkování na stadionech nebo doručování soudních zásilek.

Čtěte také: Policie se začne zbavovat civilistů. Ušetří tisíc míst

Hodiny čekání, pak hádky

Hodiny dopoledního čekání, které si poslanci vyžádali na zasedání klubů, po třetí hodině odpoledne vystřídaly hádky u mikrofonu. Opoziční poslanci jeden po druhém kritizovali záměr koalice, neúspěšně snad desetkrát navrhovali přerušení bodu.

Sněmovna.
Sněmovna. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Příčinou je návrh koalice změnit poměry ve výborech sněmovny ve svůj prospěch. Koalice chtěla hlasováním o výborech navíc signalizovat svoji jednotu. Opozici chyběli poslanci, nemohla se proto ani pokusit atak na poměry ve výborech odvrátit.

Čtěte také: Koalice testuje většinu. Pomáhá jí nepřítomný Snítilý

Co sněmovna od minulého úterý udělala? Poslanci se nejsou schopni domluvit ani na tom, aby projednali naplánované body schůze. Ta měla být původně jen dvoutýdenní, nyní to ale vypadá, že na schválení mnohých bodů nebudou stačit ani tři týdny.

Poslanci schválili za šest dní ve sněmovně, která měla v plánu na této schůzi probrat celkem 113 bodů, pouze jednu zprávu, projednali dva zákony v prvním čtení, zamítli prezidentské veto u zákona o střetu zájmů a ukončili 17 zákonů ve druhém čtení.

"Je to nepráce, nepráce," rozčiloval se už včera premiér Mirek Topolánek, když poslanci ČSSD ukončili schůzi o dvě hodiny dříve než měli.

Sociální demokraté přitom ještě ve středu v poledne plánovali, že odpoledne by se mohlo začít konečně jednat. Kritiku koalice z dopoledních přestávek briskně odráželi:  "Když si vymyslí takový bod programu, nemohou čekat, že se přizpůsobíme a nebudeme jej blokovat," řekli Aktuálně poslanci za ČSSD.

"Budeme chtít jednat, máme před sebou hodně práce a jednat by se mělo až do večera. Fotbal? Pokud nejsme přímo na stadionu, je jedno, že to člověk nevidí," plánovali ještě v poledne politici.

Lubomír Zaorálek se ptá v narážce na články o Topolánkovi v zahraničních médiích: "Jak je možné, že se takhle píše o českém premiérovi?" "Nesmějte se, pane premiére, vy tu nejste sám za sebe," obrátil se na šéfa vlády.
Lubomír Zaorálek se ptá v narážce na články o Topolánkovi v zahraničních médiích: "Jak je možné, že se takhle píše o českém premiérovi?" "Nesmějte se, pane premiére, vy tu nejste sám za sebe," obrátil se na šéfa vlády. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Lehátko a slunečník? Ani fotbal

Poslanec ODS Boris Šťastný uvedl, že ve svém životě nikdy nezažil tolik promrhané pracovní doby jako dnes. "Už chybí jen lehátka, slunečník a šampaňské," řekl.

Opoziční poslanci koalici připomněli snad všechny skandály, které se odehrály během dvou let vládnutí Topolánkova kabinetu. Když si nevyřizovali účty kolem afér, obviňovali se z toho, kdo vlastně chce či nechce ve sněmovně pracovat ve prospěch veřejnosti.

"Máte možnost okamžitě začít projednávat zákony, pracovat. Ale není to možné, když prosazujete změnu ve výborech uprostřed volebního období," vyčítal koalici ještě v sedm hodin večer Zdeněk Škromach.

Nejaktivněji vystupoval poslanec David Rath a právě Zdeněk Škromach (ČSSD), přidali se však i komunisté.

Ti vznášeli i poměrně věcné požadavky jako například, aby koalice doložila nejprve docházku poslanců do výborů než zvýší počet jejich členů, nebo aby nezařazení poslanci řekli, v čí prospěch se vzdají členství ve výborech, aby bylo jasné, kdo v orgánech vlastně bude mít převahu.

"Od rána se tady zabýváme jen sami sebou, neudělali jsme pro občany nic, co by je mohlo zajímat," shrnul předseda KSČM Vojtěch Filip.

Koaliční politici se zatvrdili a opozici nedovolili bod přerušit. V sále ale často chyběli. Ministři dokonce začali hrát v předsálí stolní hru a mnozí sledovali na monitorech fotbalové utkání.

 

Právě se děje

Další zprávy