Policie se začne zbavovat civilistů. Ušetří tisíc míst

Martina Macková
26. 5. 2008 15:40
Česko má příliš mnoho policejních velitelů
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer z ODS tvrdí, že nový policejní zákon, který nyní projednává sněmovna, ušetří až tisíc zaměstnanců.

A to i přesto, že se policejní krajská ředitelství objeví nově v několika krajích.

Ministr však tvrdí, že  kromě 945 občanských zaměstnanců ušetří právě krajským rozdělením a reformou třetinu řídících funkcí.

Česko jako Kypr

Česko má podle statistik ministerstva nejvíc policistů na počet obyvatel hned po Kypru. Podle ministra Langera má také příliš mnoho policistů ve vedoucích funkcích a také mnoho civilních zaměstnanců.

"Podle našich propočtů vychází jeden velitel na osm lidí. A celkem 11 tisíc občanských zaměstnanců na 48 tisíc lidí u policie," řekl ministr na ústavněprávním výboru, který zákon projednával.

Langer se snažil poslancům zdůvodnit, proč se rozhodl změnit organizační strukturu policie a posílit krajská centra, což se mnohým nelíbí. Poslanci namítají, že vzroste administrativa, pokud vzniknou další krajská ředitelství.

"Je to spíš politické rozhodnutí, než aby to bylo efektivní," uvedl například opoziční poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

"Mít krajskou strukturu neznamená 14 policejních sborů. Hasiči mají taky jen jeden. Chci, aby měla policie víc času na to, co má opravdu dělat. Potřebujeme poldy na ulicích, ne v autě s kufrem plným obálek," řekl ministr v narážce na další důsledky zákona.

Ten má zbavit policisty například povinnosti doručování soudních zásilek nebo zasahování u fotbalových utkání. "Máme dost policistů, ale mají špatné technické vybavení a dělají to, co nemají. Chceme se zbavit činností, které nejsou policejní," dodal.

Sladíme se s novými soudy

Policisté by v budoucnu už neměli hlídkovat u fotbalových zápasů jako bylo například utkání Brno-Baník
Policisté by v budoucnu už neměli hlídkovat u fotbalových zápasů jako bylo například utkání Brno-Baník | Foto: Ondřej Besperát

Ministerstvo počítá, že nová krajská struktura bude stát daňové poplatníky maximálně miliardu korun

"Někde jsem slyšel, že se říká pět miliard. Jestli tohle někdo ví, je E.T. Garantuji, že náklady nepřesáhnou jednu miliardu," slíbil Langer.

Jako první otevře vnitro nové krajské ředitelství v Jihlavě a ve Zlíně. Následovat bude Olomouc a Liberec. Nakonec vznikne krajská policie v Karlových Varech.

Vnitro chce vznik chybějících krajských center sladit s justicí, která staví nové krajské soudy. Má předběžnou dohodu s ministerstvem spravedlnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy