Poslanci obvykle přiznávají dluhy, Řebíček novou jachtu

Martina Machová Martina Machová
1. 7. 2010 14:31
Nahlédli jsme do čerstvých majetkových přiznání politiků. Část zůstává skryta
Aleš Řebíček (vlevo) s dalším vlivným poslance právě skončené sněmovny Oldřichem Vojířem
Aleš Řebíček (vlevo) s dalším vlivným poslance právě skončené sněmovny Oldřichem Vojířem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Exministr dopravy a končící severočeský poslanec za ODS Aleš Řebíček se opět pustil do nákupů.

Zatímco předloni si pořídil byt v Dubaji za osm milionů a sídlo v toskánském letovisku Monte Argentario za 126 milionů, loni k tomu přidal jachtu za 63,4 milionů korun, vůz škoda Superb za 1 milion a vůz a Mercedes-Benz Viano za 900 tisíc korun.

Navíc prodal akcie za 82 milionů korun. Vyplývá to z majetkových přiznání, které poslanci museli podat do středy 30. června.

Letos přitom museli zveřejňovat své příjmy a dluhy hned dvakrát. Za rok 2009, kdy termín jejich podání byl právě poslední den června, a protože skončilo jejich funkční období, tak i za první pololetí letošního roku, kdy lhůta vyprší 3. července.

Odevzdali všichni? Kdo ví

Letošní rok je ovšem výjimečný ještě v jednom ohledu. Mandátový a imunitní výbor, který na majetková přiznání zákonodárců dohlíží, zatím nemá jmenovaného předsedu. U mnohých poslanců tak není možné jejich přiznání zkontrolovat, ačkoli je odevzdali.

"Přístupné jsou pouze ty, které byly odevzdány do 3. června, kdy ještě mohli projít starým mandátovým a imunitním výborem," uvedl jeho tajemník Ladislav Žák. Právě k tomuto datu stará sněmovna skončila.

Mezi takové patří například majetkové přiznání Jiřího Paroubka, Ivana Langera, Bohuslava Sobotky nebo v posledním období nejzadluženějšího poslance sněmovny vůbec Daniela Petrušky.

Momentálně není možné zjistit ani to, zda některý z poslanců svou zákonnou povinnost nesplnil.

Majetkové přiznání totiž mohou posílat i poštou a jako oficiální datum podání je brán údaj na razítku z pošty.

Dar pro Jakubkovou

Přesto je už nyní možné nahlédnout do jedné čtvrtiny zákonodárských majetkových přiznání. Kromě Aleše Řebíčka je stihla odevzdat například bývalá zelená poslankyně Věra Jakubková.

V prvním pololetí získala darem rodinný dům za 950 tisíc a zdědila pozemky v hodnotě 150 tisíc korun. "Je to vyrovnání uvnitř rodiny. Dům byl babičky a vlastnili jsme ho se sestrou na půl. Dohodly jsme se, že ho převezmu celý, takže sestra mi svou polovinu darovala," vysvětlovala svůj dar.

Úřadující šéfka lidovců Michaela Šojdrová si naopak byt koupila. V roce 2009 za něj dala 1,2 milionů korun. Její celkový dluh se oproti předchozímu období zvýšil o milion korun na celkových 2,5 milionů korun.

V dostupných majetkových přiznáních ovšem celkově sněmovním dlužníkům vévodí bývalý předseda dolní komory Miloslav Vlček. U rakouské Privat Bank AG Linz splácí 3,7 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy