Starší auto, dům a na něm hypotéka. To je nový poslanec

Martina Machová Markéta Chaloupská, Martina Machová
26. 6. 2010 12:00
Deník Aktuálně.cz zjišťoval majetkové poměry nových poslanců
Nová sněmovna poprvé zasedla
Nová sněmovna poprvé zasedla | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V průměru pět, šest let starý osobní vůz a byt nebo rodinný domek zatížený hypotékou, nejlépe ve společném vlastnictví manželů.

Taková šablona pasuje hned na polovinu všech nových poslanců, kteří byli ochotni se vstupem do sněmovny zveřejnit své majetkové poměry.

Redakce deníku Aktuálně.cz oslovila všechny nové zákonodárce se stejnými otázkami. Ptala se jich na dluhy, movitý a nemovitý majetek, akcie a průměrný příjem z doby před vstupem na půdu parlamentu. Odpovědi se zcela vyhnulo jen dvaadvacet nových zákonodárců z celkových 114.

"Jsem majitelkou bytu v Praze 8. Ještě jako družstevní vlastnictví ho na mne převedli rodiče, kteří se v 90. letech stěhovali mimo Prahu. Následně jsem požádala o převod do osobního vlastnictví a byt zrekonstruovala," líčila například historii svého majetku pražská poslankyně za ODS Lenka Kohoutová. Na opravy si vzala hypotéku, kterou má splácet pětadvacet let.

Obdobný příběh došel do redakce od nových zákonodárců s drobnými odchylkami hned sedmapadesátkrát.

Zatímco dům a auto přiznávali jako základ téměř všichni noví poslanci napříč politickým spektrem, akcie u zákonodárců (až na podnikatele) příliš nefrčí. A pokud se v jejich majetkových přiznáních přeci jen objevily, jednalo se o listiny sporné hodnoty.

"Vlastním akcie Zemědělského družstva Rovina, Nové Město nad Cidlinou, které mám z dědictví po prarodičích. Akcie jsou ve výši cca 70 tisíc korun a jsou neobchodovatelné a pravděpodobně tedy bezcenné. Až na cenu "historickou" po dědečkovi," uvedl olomoucký poslanec za TOP 09 Bořivoj Šarapatka.

Samostatnou kapitolou jsou poslanci - studenti. Najdou se jak u Vévéček, tak u komunistů nebo sociálních demokratů. Jejich měsíční příjem se před vstupem do sněmovny pohyboval na desetině jejich poslanecké mzdy

"Můj měsíční příjem se skládá ze zastupitelské odměny přibližně čtyři tisíce korun a asi dalších čtyř tisíc z hostinské činnosti - brigády," prozradila Aktuálně.cz komunistická poslankyně Květa Končická.

Oproti minulému volebnímu období ovšem přibylo ve sněmovně i movitých zákonodárců. V minulosti byl za nejbohatšího muže dolní komory českého parlamentu považován exministr dopravy a severočeský poslanec Aleš Řebíček (zvolený za ODS).

Nyní primát drží předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, není ovšem jediným. Z občanských demokratů mu sekundují moravskoslezský poslanec a místopředseda ODS Pavel Drobil s pražanem Tomášem Chalupou, za Věci veřejné podnikatelé Vít Bárta a Michal Babák.

Svého "boháče" ovšem mají i sociální demokraté. Jiří Šlégr sice nechce o svých majetkových poměrech hovořit, straně ale dal v minulosti půl milionový dar s vysvětlením, že se o zas tak velkou částku nejedná.

 

Právě se děje

Další zprávy