Boháčů ve sněmovně přibylo. Řebíčka nahradil kníže

Martina Machová Markéta Chaloupská, Martina Machová
26. 6. 2010 20:00
Aktuálně.cz zjišťovalo, s jakým majetktem přicházejí noví poslanci do sněmovny
Foto: Jan Langer

Praha - Poslanecká sněmovna výrazně zbohatla. Vyplývá to z majetkových přiznání nových poslanců, které deník Aktuálně.cz získal. Redakce požádala nováčky, aby zveřejnili své majetkové poměry, se kterými vstupují do sněmovny.

V éře po minulých sněmovních volbách vévodil majetkovým přiznáním zákonodárců exministr dopravy a severočeský poslanec Aleš Řebíček. 

V roce 2008 přiznal, že za prodej akcií inkasovala 217,5 milionů korun a že si koupil později proslulý dům v toskánském letovisku Monte Argentario za 126 milionů a dům v Dubaji za osm milionů.

Ačkoli Řebíček už z politiky odešel, nástupců má v nové sněmovně hned několik.

Šlechta vede 

Primát mezi poslanci nyní drží aristokraté z TOP 09 Jaroslav Lobkowicz a Karel Schwarzenberg.

Co mají?

"To je těžká otázka, mám teď oseté pole, takže se těžko vyčísluje jejich hodnota," pečlivě vypočítával svůj majetek Jaroslav Lobkowicz, když ho redakce o přiznání majetku požádala. "A když napíšete, že vlastním traktory, budou se mi lidé smát. Nebo mne vykradou," dodává.

Nakonec poslal redakci jednu z nejobsáhlejších odpovědí. Jako podnikatel v zemědělství skutečně přiznal několik zemědělských strojů. Vedle toho do svého výčtu uvedl i 30 tisíce svazků knih, největší kamennou jezdeckou sochu v Čechách představující sv. Jiřího bojujícího s drakem, která potřebuje restaurovat a zámek v Křimicích.

"Byl mi předán s rozbitými okny. Je jich 130, každé okno má 8 křídel se třemi tabulkami, celkem asi 3000 rozbitých tabulí skla," zdůraznil však. "Zámek je zatím neobyvatelný, jedině dřevomorce se v něm daří výborně," podotkl s tím, že na opravu by potřeboval několik set miliónů korun.

Foto: Ludvík Hradilek

Schwarzenbergův důchod

Několika zámky disponuje pak předseda TOP Karel Schwarzenberg. Vlastní Orlík, Dřevíč a Murau v Rakousku.

K svému senátorskému platu navíc přiznával důchod z Německa ve výši 140 tisíc korun, z pronájmu nemovitostí v Rakousku, Německu a Česku mu předloni přišlo na účty osm milionů korun. Rok před tím navíc prodal část podniku za 2,66 milionů korun.

Podnikání Vévé

Vlivní a majetní podnikatelé se tentokrát rekrutují z řad nováčka sněmovny Věcí Veřejných.

Především jde o hlavní postavu Véčkařů Víta Bártu, který se vzdává obchodních podílů ve svých společnostech ABL a MICUNARI.

Padesáti procentní podíl v ABL už prodal svému bratrovi, výši transakce však tají. "Důkaz uvidíte každý rok. Jde o splátky, které se budou objevovat v mém majetkovém přiznání jako poslance," prohlásil pouze.

Vlivným podnikatelem v barvách VV je ovšem i jinak nenápadný jihomoravský poslanec Michal Babák, který patří mezi podnikatele financující kampaň partaje. Věcem veřejným přispěl na dvoje volby celkově šest milionů korun.

Sám vlastní daňovou a účetní poradenskou firmu MxB, navíc sedí v dozorčích radách společností LL Holding, LBL trade, OD Praha s akciemi na majitele.

Oslava volebních zisků, květen 2010.
Oslava volebních zisků, květen 2010. | Foto: Petr Protivánek

Tajemný Drobil a Šlégr

Žezlo nejbohatšího občanského demokrata převzal po Řebíčkovi nový místopředseda ODS a poslanec za moravskoslezský kraj Pavel Drobil. On sám žádost deníku Aktuálně.cz přešel a neodpověděl.

Z veřejných zdrojů jde ovšem dohledat, že společně s kolegou poslancem Igorem Svojákem řídí C & D FINANCE HOLDING a.s., kterému mimo jiné patří Lázně Darkov. S místopředsedou TOP 09 Pavolem Lukšou vedou neziskovou společnost na podporu cestovního ruchu. Moravskoslezský kraj reprezentuje v dozorčí radě Letiště Mošnov.

Svého zástupce mezi nejbohatšími zákonodárci mají nově i socialisté. Zlatý olympionik z Nagana Jiří Šlégr však patří rovněž mezi ty, kteří odmítli o svých majetkových poměrech hovořit.

„A to musím?" reagoval na žádost Aktuálně.cz. Když zjistil že nikoli, uvedl, že si vše rozmyslí. A rozmyslel se zřejmě, že ne, protože se už neozval.

Jiří Šlégr patří mezi největší sponzory ČSSD uplynulého období. Straně dal v roce 2008 půl milionu.

„Pokud je to pro vás vysoká částka, tak asi ano. Všichni vědí, kolik vydělávám. A z toho, co vydělávám, to není zase tak dramatická suma," řekl již dříve v souvislosti s darem.

 

Právě se děje

Další zprávy