Poslanci mají mimořádnou schůzi. ODS vychází hra o čas

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 2. 2010 12:56
Pravicoví poslanci pokračují v sáhodlouhých projevech
Ivan Langer (ODS) se navážel do svého nástupce, kterým je Martin Pecina.
Ivan Langer (ODS) se navážel do svého nástupce, kterým je Martin Pecina. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslanci se sešli na mimořádné schůzi, aby projednali zákony, na něž nedošlo během řádného jednání sněmovny.

Občanským demokratům ale vychází taktika z minulého týdne. Například poslanec Ivan Langer si připravil více než hodinu trvající projev k vládnímu protikrizovému balíčku.

"Jestliže Ivan Langer mluvil jen hodinu, tak nesplnil mé zadání," komentoval to předseda ODS Mirek Topolánek.

S pomocí zelených posléze jeho poslanci zablokovali konečné schválení některých zákonů z dílny komunistů a lidovců.

Při schvalování programu se sice ČSSD pokusila prosadit, aby sněmovna mohla hlasovat o zákonech ve třetím čtení mimořádně i dnes, přestože jednací řád pro konečné schvalování předloh stanoví jen středu a pátek. Návrh ale vetovaly dvě strany někdejší vládní koalice. "Tento týden ještě podnikneme pokusy, jak zvýšení mateřské prosadit," prohlásil předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. Sám ale přiznal, že moc účinných nástrojů, jak se bránit obstrukci, sněmovna nemá.

Týká se to například komunistického návrhu na vyplácení nemocenské hned první den nemoci nebo lidoveckého na zvýšení mateřské.

Poslanci tak mohou projednávat jen vládní protikrizový balíček, který je v prvním čtení, návrhy sociálních demokratů na zrušení zdravotnických poplatků nebo o příspěvku důchodcům.

Situace v Poslanecké sněmovně je tak ještě nepřehlednější. Poté, co se ODS podařilo oddálit konečné schválení zákonů, čas hraje pro ni. Doufá, že se jí podaří blokovat tyto předlohy do první půlky března, což považuje za nejzazší mez, kdy by sněmovna už nestihla přehlasovat veta.

Je jisté, že se dnes již neprojednají, bude tedy nutné dnešní schůzi přerušit a pokračovat v ní až po dalších přerušených řádných i mimořádných schůzích.

 

Právě se děje

Další zprávy