Prezident v pyžamu, pít co máme. Poslanci hráli divadlo

Kateřina Eliášová
3. 2. 2010 23:25
Středeční poslanecká schůze se změnila v psychlogický maraton
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nezvykle dlouhé jednání předvedla ve středu večer poslanecká sněmovna. Poslanci místo hlasování o zákonech hráli psychologickou hru o to, kdo déle vydrží mluvit.

Nechyběly referáty o makroekonomice, ani tradiční napadení a urážky.

Proč taková taškařice? Občanští demokraté chtějí stůj co stůj zabránit svým protějškům z ČSSD v projednání návrhů, s nimiž sociální demokraté vyrážejí do předvolebního boje.

ČSSD obětovala i Vlčkovu oslavu

ODS pro svůj záměr zablokovat levici využívá legálních procedur, které dovoluje sněmovní řád.

Ve středu například - namísto zákonů z dílny ČSSD - poslanci ODS diskutovali o programu. A poté navrhli přednostně projednat zprávu o vyšetřování korupce kolem stíhaček Gripen, která původně na programu jednání vůbec neměla být.

Sociální demokracie vyrazila do protiútoku a spolu s komunity se její poslanci rozhodli jednat i po deváté hodině. Předseda sněmovny a člen ČSSD Miloslav Vlček kvůli tomu přišel o řadu gratulací.

O poschodí níž totiž v jedné z poslaneckých restaurací začala jeho narozeninová oslava, původně plánovaná po skončení standardní jednací doby.

Sám Vlček se ovšem stranickému zájmu neobětoval - za vyvýšeným pultem řídícího oslavence zastoupil Vojtěch Filip (KSČM) a Miroslava Němcová (ODS).

"Přilehlý bufet i jídelna jsou otevřeny mimořádně déle, na takové situace jsme připraveni," ujišťoval pro jistotu oslavychtivé a žíznivé poslance kancléř Petr Kynštetr.

Pecinovy kávy a DOST! Miroslavy Němcové

Co poslanci neřešili

Body, na které se kvůli průtahům nedostalo

  • návrh ČSSD na obnovení daňové progrese: ČSSD navrhuje, aby lidé s platem nad 100.000 korun měsíčně platili od roku 2011 daň 30 procent ze současné superhrubé mzdy
  • senátní návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů
  • návrh skupiny poslanců na vydání zákona o zrušení listinných akcií na majitele: nedovoluje firmám anonymní držitele akcií (případ Opencard)

"Normálně si dávám tak jednu kávu týdně, dnes jsem stihl už dvě," glosoval noční jednání sněmovny ministr vnitra Martin Pecina. Kvůli návrhu jednat o gripenech musel dokonce povolat i policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

"Musel si přepnout vyznamenání z pyžama na uniformu," žertoval ministr.

Ve sněmovně čekala ze stejného důvodu i nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Na debatu o gripenech ale nakonec vůbec nedošlo.

Během čekání si tak alespoň mohla poslechnout například hodinový referát Miroslava Kalouska (TOP 09). "Četl jsem z Makroekonomické predikce České republiky. Byla to jasná obstrukce," přiznal Kalousek.

Zatímco komunistický poslanec Miroslav Grebeníček byl z průtahů evidentně rozladěný, sociálního demokrata Zdeňka Škromacha to neodradilo od pořizování fotostory. Jeho fanoušci na sociální síti Facebook jej už vyzvali, aby se s nimi o drama ve sněmovně podělil. 

Přetahovanou bojkotovali zelení, kteří si mezitím svolali jednání předsednictva, kde mluvili například o obsazení kandidátek do sněmovních voleb.

Politický kabaret nakonec po půl desáté ukončila předsedající Miroslava Němcová.

A takto už napořád...

ODS po středečním jednání přiznala, že situace se může znovu opakovat. "V obstrukcích budeme pokračovat i nadále," uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Místopředseda ODS Petr Nečas dodal, že jsou připraveni i na další možná noční jednání.

"Vyhrožovat tím, že se bude pracovat více a déle, lze možná levici, ale pravici rozhodně ne," uvedl.

Kvůli průtahům a obstrukcím už svolala mimořádnou schůzi jak ČSSD, tak ODS. Socialisté chtějí jednat o svém protikorupčním materiálu, návrhu zvyšující mateřský příspěvek, návrhu na zrušení zdravotnických poplatků nebo o vyplacení tzv. 13. důchodů. ODS pak znovu o kauze Gripen.

 

Právě se děje

Další zprávy