Sněmovna si chystá IQ test. O čem to právě schůzujeme?

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 2. 2010 8:35
Na jaké sedím schůzi? V tomto týdnu možná nejtěžší otázka pro poslance české sněmovny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na jaké sedím schůzi? V tomto týdnu možná nejtěžší otázka pro poslance české sněmovny.

Vyznat se v programu následujících několika dní bude složité. Dolní komora bude v programu křížit tři nová mimořádná jednání a přitom normálně pokračovat v tom, které si označuje jako řádné.

Hezky to zachycuje sněmovní citát minulého týdne, jehož autorem je místopředseda dolní komory Vojtěch Filip.

"Nezbývá mi nic jiného z pohledu jednacího řádu, než oznámit, že naši schůzi přerušuji, a to tak, že její pokračování bude v úterý po ukončení 68. schůze. Pokud by ta neskončila do 19 hodin, po skončení 69. schůze ve středu 10. února a její pokračování tedy a vyčerpání programu bude předmětem případně pokračování po 70. schůzi, nebo případné jiné rozhodnutí po obnovení jednání této schůze," rozloučil se s kolegy před víkendem.

Obstrukce nanovo

Kdo si myslí, že jednání sněmovny tentokrát nějak zaplaší dojem, který poslanci nechali v sále minulý týden, bude nejspíš zklamán.

ODS už má další plán, jak jednání zdržovat a blokovat, neboli pokračovat v obstrukci. "Platí, co jsme říkali - především se budeme snažit blokovat zákony zvyšující schodek státního rozpočtu," řekl v předvečer schůze předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Dodal, že jeho strana bude dělat potíže hlavně u těch zákonů navržených levicí, které už mají před sebou jenom závěrečné hlasování (například hlasování o zvýšení mateřské či o vyplácení nemocenské od prvního dne nemoci).

Takové zdržení se může ukázat jak o podstatné, protože čas do voleb utíká a jde hlavně o to levici a její nápady co nejvíce zdržet. Pokud se schválí s co nejpozdějším termínem, může je pak komplikovat veto Senátu (ODS je tu nejsilnějším klubem) nebo prezidenta (ten avizoval, že nepodepíše zákony zvětšující schodek státního rozpočtu).

Pointa? Návrhy, které tato sněmovna nestihne doprojednat do termínu voleb, spadnou pod stůl a musely by se začít projednávat znovu.

Nevadí, jsou volby

Co chtějí prosadit

ČSSD, KSČM a lidovci:

  • příspěvek 2 400 Kč všem důchodcům (červen)
  • zrušení zdravotních poplatků
  • nemocenskou od 1. dne nemoci

lidovci (na schůzi ČSSD a KSČM):

  • zvýšení mateřské

ODS a zelení

  • debatu o kauze Gripen
  • horní zákon

Vláda:

  • protikorupční balíček

ČSSD a ODS:

  • změny Ústavy (NKÚ)

Sociální demokraté mají při mimořádné schůzi větší možnosti, protože jednací řád v tomto případě mírně ubrušuje ostny obstrukcí. U mimořádných schůzí totiž nelze dodatečně měnit už schválený program, což ODS před týdnem na řádném jednání využívala.

"Máme výdrž, prosadíme své priority," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Z toho plyne taktika: bude se jednat tak dlouho, dokud své neprosadíme.

Levice má co do počtu hlasů momentálně převahu a v podstatě nemůže prohrát. I když neuspěje se zákony, volič z čerstvě vylepených billboardů s Jiřím Paroubkem ví, kdo za mateřskou a mimořádné důchody bojuje.

Ministři ČSSD Vítězslav Jandák a Zdeněk Škromach: Dáme si páku?
Ministři ČSSD Vítězslav Jandák a Zdeněk Škromach: Dáme si páku? | Foto: Ondřej Besperát

Předvolební tribuna

Abychom se vrátili k úvodu tohoto článku: nakonec může být situace ve sněmovně ještě složitější.

Poslanci nejdřív musí schválit jejich program a stihnout projednat navržené body. Pokud ne, můžeme se dočkat přerušování dalších schůzí, na které budou navazovat už dříve přerušené schůze.

Koneckonců Zdeněk Škromach to říká jasně: Bude se jednat tak dlouho, dokud své neprosadíme.

Některé části mimořádné schůze se chystá vysílat veřejnoprávní televize.

 

Právě se děje

Další zprávy