Poslanci chtějí speciální zákon kvůli jediné dálnici

Pavel Baroch
30. 4. 2009 16:04
Tvrdí, že urychlí stavbu R35 a odlehčí brněnské D1
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Skupině poslanců z různých stran se podařilo přesvědčit většinu svých kolegů, aby sněmovna projednala speciální zákon o stavbě dálnice z Liberce do Hradce Králové a Olomouce.

Návrh zákona o urychlení výstavby rychlostní komunikace R35, podle něhož je toto dílo ve veřejném zájmu, přijali poslanci v takzvaném prvním čtení, což je počáteční krok k tomu, aby parlament mohl předlohu schválil.

"Jde především o to, že se sníží přetíženost dálnice D1," řekl poslanec ČSSD Jindřich Valouch, který je pod návrhem také podepsán.

Zároveň připomněl, že směrem z Libereckého, Hradeckého a Pardubického kraje směrem na Olomouc a dále na severní i jižní Moravu projíždějí desítky tisíc aut. Jen mezi Hradcem Králové a Svitavami to je zhruba 16,5 tisíce vozidel, z toho více než šest tisíc nákladních. A auta potřebují dálnici.

Nůžky na slavnostní přestřižení pásky jsou nachystané.
Nůžky na slavnostní přestřižení pásky jsou nachystané. | Foto: Ondřej Besperát

Zákon, který ničemu nepomohl

Proti předloze se postavil například poslanec ODS Oldřich Vojíř. Souhlasí sice s tím, že dálnice D1 potřebuje odlehčit, zároveň ovšem nevěří tomu, že by zákon mohl silnici R35 urychlit.

Vojíř připomněl zkušenost se stavbou obchvatu Plzně, kde před lety sněmovna také přijala speciální zákon, který se ovšem nakonec vůbec při budování dálnice nepoužil.

"Pamatuji si, že jsme zhruba asi před sedmi, osmi lety podobnou problematiku projednávali v souvislosti s plzeňským okruhem, ten zákon tehdy byl přijat, nicméně nebyl nikdy využit, mohu-li říci tento termín," konstatoval Vojíř.

Ústavní soud podobný zákon zrušil

Ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík poznamenal, že Ústavní soud v poslední době zrušil podobné zákony. Jedním z nich byl speciální zákon o výstavbě nové ranveje na letišti v Ruzyni.

"Docela mne mrzí, že jako jeden z předkladatelů je podepsán i předseda poslanecké sněmovny, protože přece jen by měl mít určitý cit k tomu, aby nepředkládal zákony, které jsou zjevně v rozporu s ústavním pořádkem České republiky," řekl Bursík.

Poslanec František Laudát z ODS zase argumentoval, že by jiná skupina poslanců mohla přijít s návrhem zákona o rychlostní silnici R6 do Karlových Varů nebo dálnice D3 do jižních Čech.

 

Právě se děje

Další zprávy