Politici narazili. Soud jim ruší zákon o dráze v Ruzyni

Tomáš Fránek
26. 3. 2009 13:28
Podle ústavních soudců je zákon protiústavní
Foto: magistrat.praha.eu

Brno - Výstavba nové dráhy na letišti v Praze - Ruzyni se komplikuje. Ústavní soud dnes totiž zrušil zákon, jež udělal z budování nové vzletové a přistávací dráhy veřejný zájem.

Kvůli rozšíření ruzyňského letiště zákonodárci před čtyřmi roky přijali speciální zákon. Podle tohoto zákona byly všechny stavby v souvislosti s novou ranvejí prohlášeny za veřejný zájem.

Stavba jako každá jiná

To celou stavbu mělo výrazně urychlit, zákon zkracoval všechny lhůty a neumožňoval úřadu povolovací řízení přerušit.

Podle ústavních soudců je zákon protiústavní a neslučitelný s principem právního státu. "Pokud je v tomto případě veřejným zájmem urychlení stavby, tak tento argument by přece mohl platit ve vztahu k mnoha jiným stavbám," uvedla soudkyně Dagmar Lastovecká.

"Znamená to, že stavba musí projít standardním povolovacím procesem, v němž nebudou pošlapávána práva vlastníků a v němž bude zohledněna ochrana přírody," řekl ČTK právní zástupce skupiny senátorů Luděk Šikola.

Přijímat speciální zákon kvůli přistávací dráze letiště přitom označili senátoři za protiústavní krok.

Co je demokratický stát?

"Zákonodárce zvolil takový přístup k právní úpravě, který zcela narušuje zásady uznávané pro tvorbu práva. Ve své podstatě pak postup Parlamentu podkopává principy demokratického právního státu," napsali ve své ústavní stížnosti.

Mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí uvedla, že zrušení zákona z roku 2005, který umožňoval vyvlastnění pozemků potřebných pro stavbu nové dráhy, nebude mít vliv na pokračování přípravy stavby paralelní dráhy.

Ruzyňskou dráhu řeší i další soudy. V roce 2006 tak Nejvyšší správní soud zrušil změnu pražského územního plánu, která stavbu ranveje umožňovala. Vyhověl tak stížnosti Petra Hlávky a Miloše Bělohradského z Prahy - Nebušic, kteří proti stavbě protestovali.

V roce 2006 přijalo pražské zastupitelstvo novou změnu územního plánu, kterou Bělohradský znovu napadl u soudu. Nejvyšší správní soud se stížností odmítl zabývat, Ústavní soud mu to ale ve středu znovu nařídil.

 

Právě se děje

Další zprávy