Podezřelé účetnictví VV: Členům rozdaly 41,5 milionu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 2. 2013 17:47
Strana měla mít fondy, ze kterých svým zaměstnancům "dorovnávala" platy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné (VV) vyplácely načerno svým členům i funkcionářům stotisícové hotovosti.

Vyplývá to z účetnictví strany, které získala televize Nova. Podle redaktora Janka Kroupy tak VV za 14 měsíců vyplatily 41,5 milionu korun.

Dokument sice televize získala z nejmenovaného zdroje, jeho správnost jí ale potvrdilo několik spolupracovníků a jeden člen strany.

Výkonná rada VV označila celou reportáž za účelovou, podle ní se tak jedná jen o další cílenou kriminalizaci strany. Existenci černého fondu odmítl i předseda VV Radek John i neformální lídr strany Vít Bárta. Podle něj jde o nesmyslnou diskreditaci.

Nova se ve své reportáži odvolává na dokumenty, které obsahují právě výpisy plateb pro politiky a zaměstnance VV v letech 2010 a 2011. Platby měly sloužit k úhradě cestovného, nájmu nebo k "dorovnání" platu. Peníze jim strana předávala v obálkách.

Podle Kroupy si tak přilepšila například Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka nebo Viktor Paggio. Měsíčně si tak měli přijít na desetitisíce v hotovosti.

Ústní dohoda a obálky

Kočí měla dostat 182 000 korun, Škárka na 230 000 korun a Viktor Paggio údajně obdržel 256 000 korun.

Všichni tři předání odměn v reportáži potvrdili. "Všichni ti lidé, ať už byli zaměstnaní kdekoliv, tak měli smlouvu a potom dostávali jako bonus tuto částku. Nebo tedy takhle, já samozřejmě nevím, jakou částku dostávali ostatní lidé, ale já jsem dostávala těch 16,5 tisíce nebo tak nějak, si myslím, že to bylo," uvedla například dnes už nezařazená poslankyně Kristýna Kočí.

Praktiky "doplácení" platu potvrdil Kroupovi i zdroj, který pro VV stále pracuje, a proto si nepřál být jmenován.

"Žádný dokument jsme na to neměli, byla to ústní dohoda," řekl a dodal, že nejdříve mu na tom nepřišlo nic divného a bral to jako zpestření oficiálního platu. "Pak vám to ale začne docházet," dodal.

Obálky měl podle Kočí předávat tehdejší finanční manažer VV Radim Vysloužil.

John: ten papír může být falešný

VV se v tiskovém prohlášení proti celé reportáži ostře ohradily. Podle Výkonné rady VV není náhodou, že se takové informace objeví ve chvíli, kdy budou Škárka a Kočí čelit obvinění z křivého svědectví. Podle rady je tak celá "akce" načasována a mluví v jejich prospěch.

"Cílem této negativní kampaně je zpochybnění předchozích výroků soudů, poškodit VV před volební konferencí, a přímo tak ovlivnit volbu vedení a destabilizovat členskou základnu strany," uvádí se v prohlášení, které zároveň připomíná, že účetnictví strany prošlo kontrolou policie i nezávislým forenzním auditem.

Předseda strany Radek John ve čtvrtek řekl, že o existenci fondu neví. "Absolutně nemám žádné povědomí o tom, že by něco takového existovalo," reagoval na reportáž ve čtvrtek John. "Napřed musíme zjistit, co je to za papír, může být zcela falešný," dodal.

Bárta na svém webu uvedl, že reportáž je dokonalou manipulací. Podle něj si 40 milionů korun na odměnách nerozdělí ani manažeři Českých drah a reportáž dokumentuje údajné výdaje "ani ne za pár tisíc korun".

Financování strany řeší policie

Karolína Peake (dříve VV, nyní LIDEM) prohlásila, že o černém fondu nevěděla a netuší, jestli byl někdo placen jinak než normálně přes smlouvu. "Samozřejmě, že mě to překvapuje, že by někde měla v desítkách milionů lítat hotovost," řekla ve čtvrtek novinářům.

Z VV prý Peake odešla, když o jejich financování začala pochybovat.

Peake také poznamenala, že si vždy myslela, že VV platil Bárta ze svých peněz hlavně v době, když byly jen komunální stranou. "Rozhodně byl úspěšný podnikatel a měl na to. Považovala jsem to za filantropický projekt z jeho strany," dodala.

Poslanci se za uplácení nesmí trestat. Bárta a Škárka zproštěni:

Postupy při financování VV se již od listopadu zabývá také protikorupční policie. Ta tehdy obvinila sedm lidí z krácení daní při obchodu s pohonnými hmotami, následně vydala zajišťovací příkaz na 3,9 milionu korun z konta Věcí veřejných.

Podle online deníku Týden.cz propojuje kauzu s Věcmi veřejnými Daniel Musil, jeden z největších sponzorů strany.

 

Právě se děje

Další zprávy