Klasnová nechce být šéfkou VV, manžel Bárta ano

Domácí Domácí
14. 1. 2013 13:24
Nechci mediální spekulace o 'manželské kašírce', řekla ke svému rozhodnutí
Kateřina Klasnová a Vít Bárta.
Kateřina Klasnová a Vít Bárta. | Foto: Reuters

Praha - Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová oznámila svým stranickým kolegům, že již nebude kandidovat na post šéfa strany a nehodlá se ucházet ani o pozici místopředsedkyně strany.

Mezi hlavní důvody uvedla, že je ve vedení strany už roky a chce to změnu či že nedokázala zabránit pádu preferencí v posledních dvou letech. Vadí jí rovněž, že v mnoha rozhodnutích nejvyšších představitelů strany byla přehlasována a mrzí ji to zejména v otázce vstupu VV do vlády.

"Role konstruktivní opozice ve sněmovně nám sluší mnohem více, měli jsme ji vykonávat od počátku," dodává k tomu.

Své hlavní místo vidí v čele poslaneckého klubu. Chce také "důstojně zastupovat stranu na veřejnosti".

Povzdechla si rovněž, že stejně jako pro Věci veřejné, tak i pro ni byly roky 2011 a 2012 náročné politicky i lidsky.

"Sama jsem loni přišla o svou, jak jsem se domnívala, nejbližší kamarádku (myšlena Karolína Peake - pozn. red.). A podporovala jsem svého manžela při nesmyslném, vykonstruovaném soudním procesu, od nějž odešel s podmínkou. Jsem nesmírně ráda, že městský soud tento nepravomocný verdikt obvodního soudu zrušil a že vyšší instance kritizovala i mediální hysterii, kterou soudce Jan Šott umožnil neustálou přítomností kamer v soudní síni."

Tak vypadal ostře sledovaný soud s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou:

Vítu Bártovi vyjádřila podporu při boji o jeho čisté jméno i v boji o post předsedy strany. Odmítla však spekulace, že nekandiduje proto, aby usnadnila cestu svému manželovi.

"Nechci stranu poškodit tím, že umožním novinářům spekulace o 'manželské kašírce', v níž vlastně o žádný boj nejde, protože vyjde nastejno, jestli vyhraje Klasnová, nebo Bárta. Vy, kdo mě znáte osobně, víte, že jsem ta poslední, přes koho by Vít Bárta mohl cokoli nějak ovlivňovat. Ale nač médiím nahrávat," dodává Klasnová.

 

Právě se děje

Další zprávy