Policie přikázala zabavit 3,9 milionu korun z účtu VV

Domácí Domácí
28. 11. 2012 16:47
Kauza souvisí s razií na obchodníky s pohonnými hmotami
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policie při razii na obchodníky s pohonnými hmotami, kteří podle ní krátili daně, zajistila více než 30 milionů korun. Následně vydala zajišťovací příkaz na 3,9 milionu korun z konta Věcí veřejných.

"V případu jsme obvinili sedm osob, část z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, část z legalizace výnosů z trestné činnosti," uvedl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Podle mluvčí VV Pery Slavíkové nebyly na žádném z účtů strany zablokovány žádné finanční prostředky. Bankovní dům prý VV potvrdil, že provozní účet strany nebyl zablokován.

"Po složitém prověřování jsme zjistili, že na účtu určeném výhradně pro platbu členských příspěvků došlo k žádosti Policie ČR o zablokování dané částky," uvedla mluvčí.

Zadrženo bylo 15 lidí

Při realizaci případu s krycím názvem BALNEO bylo podle Ibeheje zadrženo celkem 15 lidí. Kromě sedmi obviněných byli ostatní zadržení propuštěni. "V rámci realizace došlo k provedení několika domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor," uvedl mluvčí.

Podle online deníku Týden.cz propojuje kauzu s Věcmi veřejnými Daniel Musil, jeden z největších sponzorů strany.

Ekonomický expert VV Michal Babák zabavení peněz rovněž popírá. "Tyto věci mám na starosti. O ničem ale nevím. Není to pravda. Žádné peníze z účtu Věcí veřejných nikdo nezablokoval," cituje ho deník.

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová deníku Aktuálně.cz řekla, že má zprávy, že informaci prověřoval stranický ekonom. "Není to pravda," odmítla zprávy o zadržení stranických peněz.

Předseda VV Radek John již v úterý odmítl, že by se případ týkal také jeho strany. Novinářům řekl, že dal Musil v roce 2011 Věcem veřejným půl milionu korun jako fyzická osoba. "Nedostali jsme peníze od žádné firmy spojené s prodejem pohonných hmot, takže celá ta kauza se v této chvíli netýká VV. Nicméně bedlivě ji budeme sledovat," uvedl. Zároveň řekl, že peníze pro VV rozhodně nepocházejí z daňových úniků.

Slavíková uvedla, že celá situace je o to víc překvapivá, protože blokovaná částka prošla kontrolami. "Blokovaná částka byla podrobena nejen standardnímu kontrolnímu systému, následně řádným auditem, účetní závěrkou, ale i kontrolou protikorupční policie, která neshledala žádná pochybení," uvedla mluvčí VV s tím, že straně proto není jasné, jak mohl stejný policejní útvar dojít k závěru, že příspěvky členů mohly pocházet z trestné činnosti.

"Budeme žádat policii, aby vysvětlila informace, které se dozvídáme pouze z médií," dodala mluvčí VV.

Podle Ibeheje je skupina podezřelá z krácení daní týkajících se pohonných hmot. Škodu kriminalisté vyčíslili na 230 milionů korun.

Daniel Musil dal v loňském roce Věcem veřejným jako fyzická osoba nebo skrze společnosti, jež vlastní, přes 11 milionů korun. Deníku Aktuálně.cz letos na jaře Musil napsal, že se ke sponzoringu odhodlal proto, že mu Věci veřejné byly a jsou sympatické.

 

Právě se děje

Další zprávy