Dušek: Reformu odnesou všichni, kromě podnikatelů

Redakce DOM
24. 5. 2007 20:00
Šéf železničních odborů hostem Aktuálně.cz
Šéf odborových svazů - Jaromír Dušek - online v redakci Aktuálně.cz
Šéf odborových svazů - Jaromír Dušek - online v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Kabinet včera přijal plán reforem, které se dotknou daní, sociálních dávek i zdravotnictví.

Podle šéfa odborového svazu železničářů Jaromíra Duška bude ale reforma výhodná hlavně pro podnikatele.

"Můj příjem je také nad průměrem ČR a nižší daň by mně měla udělat radost. Ale to je pouze ta pozitivnější část reformy. Přímá daň se sníží velmi nepatrně, zatímco nepřímé daně poměrně razantně narostou pro úplně každého, vyjma podnikatelů, kteří si to promítnou do svých nákladů," odpověděl Dušek na jednu z otázek čtenářů Aktuálně.cz, kde byl hostem.

Kromě zaměstnanců Českých drah se Dušek zastává i seniorů, kteří budou reformou podle něj nejvíce "biti".

"Při svém jednání s představiteli vlády jsem nejčastěji zmiňoval důchodce jako skupinu obyvatel, na kterou reformní kroky dopadnou zřejmě nejvíce a nemohu s tím souhlasit. Jenom opatření v resortu zdravotnictví razantně zasáhnout do životní úrovně seniorů. Za celoživotní platbu daní a zdravotního a sociálního pojištění si to nezaslouží," myslí si Dušek.

Odboráři jsou připraveni bojovat o výhody, které chce ministerstvo financí v rámci stabilizace veřejných rozpočtů zrušit. Nelíbí se jim například zrušení daňových výhod u režijních jízdenek a už si u premiéra Mirka Topolánka vymohli, že režijky zůstanou zachovány. Železničáři a pracovníci v dopravě jsou podle Duška citlivější na rušení svých historických výhod více než například na propouštění zaměstnanců.

"Na železnici zrovna tak jako v metru, v tramvajích, v autobusech či letadlech zlevněné jízdné pro zaměstnance jako přežitek nepovažují, " obhajoval Dušek takzvané "režijky" pro železničáře a jejich rodinné příslušníky.

Odpovědi Jaromíra Duška čtěte ZDE

Odpovězeno: 24. 05. | 13:28Autor: Jana

Otázka: Mohli byste pospořit zkrácení pracovní doby na 35 hodin týdně jako mají ve Francii, v Austrálii a dalších vyspělých zemích? A zároveň podpořit aby školy a školky začínaly od 9 hodin a pracovní doba také později. Díky.

Jaromír Dušek: Na železnici máme zkrácenou pracovní dobu už 13 let u většího počtu zaměstnanců a zvýšili jsme tím zaměstnanost. Jsem zastáncem kratší pracovní doby. I začátky nejen školní výuky a pracovní doby z doby rakousko-uherska považuji za přežitek. Určitě už není nutné vstávat podle mocnáře, který trpěl nespavostí.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:29Autor: akr

Otázka: chcete socialni stat, ktery po socialisticku vychovava podrizenou masu lidi nastavujuci donekonecne ruku a cekaji, co jim kdo da? jisteze ne, ale vase kroky svedci o uplnem opaku. z kultury, kterou reprezentujete se mi chce BLIT. co jste delal za komunismu, soudruhu dusku?

Jaromír Dušek: Nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany, tedy ani komunistické, moje rodina přišla za komunismu o veškerý majetek a ne malý a podle oslovení soudím, že jste u této partaje jste byl vy, neboť soudruhu si říkali pouze spolustraníci.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:32Autor: pavlov

Otázka: vazne si myslite, ze novy zakonik prace, ktery prosel diky vasim kamaradum komunistum a socialistum je v poradku? jako zivnostnik dobre vim, ze je nutne mit spokojene zamestnance, jen odborar si z toho dokaze udelat nejen financni, ale politickou reakcianorskou kliku.

Jaromír Dušek: Prognózy o katastrofě, která přijde po přijetí zákoníku práce se nenaplnily. V žádném podniku nedošlo k tomu o čem hovoříte, aby odboráři získali zákoníkem práce nějaké výhody. Dokonce bych řekl, že je v něm zakotvena vyšší smluvní volnost především pro podnikatele. Zákoník samozřejmě není bez vad na kráse a je jenom otázkou času, kdy budou odstraněny.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:34Autor: neo

Otázka: Dobrý den,
odbory bych úplně zrušil, pokud někdo není spokojen se svou mzdou (neodpovídá jeho práci) tak má vždy možnost říci: zvyšte mi mzdu a nebo odejdu jinam.

Jaromír Dušek: Já se domnívám, že i vy jste součástí EU a kupodivu ve všech rozvinutých zemích si odboráře považují jako rovné partnery a život bez odborů si v těchto zemích neumějí představit. Měl byste si pro svůj život vybrat některý z feudálních států, tam byste se svými názory uspěl. Je-li vyskoká nezaměstnanost není kam trucovitě odcházet, leda na ulici.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:35Autor: Občan

Otázka: Co Vám nevadí na reformě? A proč jste tak průhlední - spojenci sprosťáka Paroubka? Nebo "únorový" řečník Vám cosi připomíná? OuOu. My se už nedáme! Vím, že pro Vás je to super-lhát lidem. Ale nejsme analfabeti, jste prostě průhlední, a český národ Vás už umí číst!!! Tak pozor.....

Jaromír Dušek: Já svůj názor prosazuji bez ohledu na to, kdo je u moci.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:36Autor: sokolík

Otázka: Dobrý den, můžete nám prozradit, jaký je Váš měsíční hrubý plat?

Jaromír Dušek: Když mi prozradíte svůj, samozřejmě ano.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:38Autor: dalife

Otázka: Proč mají být, prosím, režijky osvobozeny od daně a to i u rodinných příslušníku? Aby se méně podvádělo snad? A vydělaly si dráhy na takový luxus prací, anebo jen čerpáním nekonečných dotací ze státního rozpočtu. Proč jste proti reformě, která by ulehčila podnikání?

Jaromír Dušek: O ulehčení podnikání rozhodně reforma není. Na to jste si ji málo přečetl. Dotace státu nejsou nekonečné a jsou v rozporu s existující legislativou nedostatečné. České dráhy odvedou službu ve prospěch státu a stát ji od roku 1993 nehradí v plné výši. České dráhy tak sponzorují všechny občany. České dráhy jsou stoprocenty vlastněny státem a jakékoli zvýšení daňového zatížení znamená vyšší ztrátu hospodaření. Tedy následně vyšší požadavek na uhrazení této ztráty ze státního rozpočtu.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:41Autor: Šťoural

Otázka: Umíte něco jiného než pobuřovat, demonstrovat a štvát? To byla praktika komunistů. Jste jejich pohrobek. Navrhněte rozpočet vy. Ovšem takový, aby česko z toho srabu do něhož jste jej dostali spolu s vaší partou nádražáků s pomocí komančů dostali. Během 4 let. Bourat, krást a loupit na to vás užije.

Jaromír Dušek: Nevím, proč mě spojujete s těmi, od kterých si toho moje rodina užila dost a dost. Nejsem členem žádné politické strany. Reforma je bohužel jenom o škrtech a málo řeší šedou ekonomiku. Spíš než práce odborů by Vám mělo vadit statisíce cizinců nelegálně pracujících v ČR a neodvádějících žádné daně a žádné zdravotní pojištění. To by byl dobrý zdroj pro státní rozpočet.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:42Autor: Jiri

Otázka: Být odborář a podnikatel. To musíš být na sebe hrozně přísnej. že jo soudruh?

Jaromír Dušek: Soudruh nejsem, vlastním malou vodní elektrárnu a ve prospěch odborové organizace podnikám už nejméně deset let. Máte s tím problém?

Odpovězeno: 24. 05. | 13:45Autor: jirik

Otázka: dobry den, soudruhu dusku. proc branite reforme, ktera je i beztak hodnocena jen jako krotka? jste jak zviratko, kteremu kdyz mavnete pred ocima cimkoliv, skoci po tom a soudruh paroubek a jeho banda komunisticky smyslejicich noshledu na tom jen vydelava. proc udrzet spatny status quo?

Jaromír Dušek: Jako příklad uvedu daň ze super hrubé mzdy. Nejdříve podnikatel a zaměstnanec podstivě odvedou daně a zdravotní a sociální pojištění a pak se jim z tohoto odvodu vyměří daň, kterou zaplatí do stejné kasy jako předchozí platby. Zdá se Vám to normání, dvojí zdanění? Vulgarismy odmítám komentovat a konkrétních nejméně 70 miliard shodku státního rozpočtu zapříčinili poslanci nynější koaliční vlády KDU-ČSL populistickými návrhy, které schválili v loňském roce spolu s komunisty a socialisty. Obraťte se na ně.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:47Autor: Bobina

Otázka: Dobrý den,
já si myslím,že odbory zase nic nedokáží.Děláte jen bububu a zase bude vše při starém.Ptám se ale až nebude střední a nižší vrstva,koho bude potom stát diskriminovat? Zdravím a přeji hodně úspěchů ve vyjednávání pro chudší lidi.

Jaromír Dušek: Domnívám se, že kdyby ostatní odborové svazy, postupovaly tak jako náš odborový svaz, tak by obhájily pro své členy mnohem víc. Neakce schopnost většiny odborových předáků především v ČMKOS, je příčinou stávajícího stavu. Ani připravovaná demonstrace na sobotu 23. 6. nevybočuje z jejich pasivního přístupu.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:49Autor: Honza

Otázka: Ve Francii jsou odbory silné a umí stávkovat. Můj postřeh z Příže je, že tam už pracují jen asiaté a arabi a ostatní žijí na dávkách. Chtěli byste také dosáhnout podobného stavu u nás? A jak dlouho myslíte, že je možné být konkurenceschopní s asií, kde se tvrdě pracuje i 16 hodin denně?

Jaromír Dušek: Nejsem zastáncem vysokých sociálních dávek, které nemotivují lidi pracovat a hledat si práci. Asiatům konkurovat nebudeme, i kdybychom pracovali 25 hodin denně. Za hrstku rýže se v tomto regionu zřejmě pracovat nebude a doufám, že to nechcete ani vy. Nebude-li stát a celá EU chránit svůj trh, tak nás Asiati stejně zničí.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:49Autor: Marcela

Otázka: Fandím Vám jen tak dál!!! Reforma prostě nesmí projít...

Jaromír Dušek: Díky za podporu!

Odpovězeno: 24. 05. | 13:50Autor: Borda

Otázka: Nemyslite si, ze odbory by mely byt apoliticke? Coz se o vas, jako "lidrovi" odboru rict neda...

Jaromír Dušek: Každý člověk, který jakkoli ovlivňuje své okolí dělá politiku, ať se mu to líbí nebo ne. Ač nerad dělám politiku, od svého vstupu do odboru bez politické příslušnosti.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:51Autor: Václav

Otázka: Těm chytrákům, co pokládají režijky za přežitek, půjčte rukavice a píšťalku a nechte je chvíli šíbovat, pak asi změní názor. Fandíme vám.

Jaromír Dušek: Kritici režijek nemají představu o práci na železnici. Souhlasím s Vámi.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:53Autor: Jiva

Otázka: Pane Dušek, moc vám fandím. Měl by se také někdo postavit za nemocné důchodce. Poplatky za lék na receptu - na to nebudou důchodci mít a nikoho ti, kteří už mají odpracováno nezajímají.

Jaromír Dušek: Při svém jednání s představiteli vlády jsem nejčastěji zmiňoval důchodce jako skupinu obyvatel, na kterou reformní kroky dopadnou zřejmě nejvíce a nemohu s tím souhlasit. Jenom opatření v resortu zdravotnictví razantně zasáhnout do životní úrovně seniorů. Za celoživotní platbu daní a zdravotního a sociálního pojištění si to nezaslouží.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:54Autor: JICINSKY

Otázka: soudruhu predsedo! stydim se, ze v principu spravou vec, jakou jsou odbory, vyuzivate se soudruhem paroubkem a dalsimi reformovanymi komunisty k socialisticke propagande, ktera ma za ucel ciste politicky boj. neohanejte se pracujicimi,prosim!

Jaromír Dušek: Viz. mé předchozí odpovědi.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:56Autor: Jaromir Kutloch

Otázka: Vážený pane, pohybuji se na českých drahách (naštěstí ne jako zaměstnanec) a tvrdím, že tahle firma je v zákulisí ještě strašlivější než na venek. Neefektivita, bordel a zaměstnanci v naprosté deziluzi. Z toho může pomoci jen zásadní tvrdá očista, které se odbory zavile brání. Jak z toho ven ?

Jaromír Dušek: Zřejmě máme rozdílné informace. Ne, že by nebylo co zlepšovat, ale stávající počet zaměstnanců je necelou jednou třetinou jejich původního stavu při vzniku ČR. Nemyslím si, že stejným způsobem se tvrdě čistily ostatní firmy, natož pak státní správa.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:57Autor: StandaT

Otázka: Na slovní pyrotechniku má Paroubek sebe a své talenty. Na mávátkovou pyrotechniku odbory...

Není to smutné, být ani ne po dvaceti letech opět vnímáni jako organizace podřízené politické straně?

Jaromír Dušek: Nikdy jsme nebyli podřízeni žádné politické straně a nejsme ani teď. Za vlády sociální demokracie náš svaz dvakrát stávkoval a dvakrát manifestoval. Jinak zastáncem mávátek a pochodů víkendovou Prahou také nejsem.

Odpovězeno: 24. 05. | 13:59Autor: jan

Otázka: Vedete odboráře i k vlastní zodpovědnosti za své postavení v společnosti a nejen do stávek, kde hlavní motto je " dejte " ?

Jaromír Dušek: Jsem přesvědčený, že železničáři při svém zaměstnání na sebe berou obrovskou zodpovědnost nejen za majetek firmy, ale i za životy cestujících. Absolutní většina z nich nedosahuje ani průměrné mzdy v ČR. Nevím z čeho usuzujete ve zmíněném mottu "dejte" ??

Odpovězeno: 24. 05. | 14:00Autor: Zdeněk

Otázka: Jsem již důchodce a tudiž nejsem již v odborech. Chtěl bych se zeptat jestli odbory bojují i za důchodce, kteří mají malý důchod a těžko budou moci tuto reformu zaplatit.Děkuji za odpověď.

Jaromír Dušek: Jsem přesvědčen, že by důchodci měli svoje požadavky formulovat v době, kdy se chystají politické strany ucházet o voliče, potom už je obvykle pozdě.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:01Autor: Štěchovec

Otázka: Sakra, jak to děláte? Porazil jste v devadesátejch letech Klause, ustoupil Vám. Socani Vám šli na ruku, to se dá pochopit - ale teď jste zase Topolánka přesvědčil, aby vám nechal režijky. Co na ně víte? Nebo jak se to dělá?

Jaromír Dušek: Argumenty, vážený pane, jenom argumenty. A samozřejmě akce schopný svaz své argumenty podpořit silou.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:03Autor: Vanguard

Otázka: Cena roční síťové jízdenky ČD je 22.000 Kč, režijní jízdenky jsou prakticky zadarmo. Proč by se tento nepeněžitý příjem (22.000 Kč, což je cena odpovídající roční síťové jízdence) neměl danit? a proč by jej měli mít bez daně i rodinní příslušníci?

Jaromír Dušek: Kde berete jistotu, že by si železničář v případě neexistence režijky dovolil utratit za ježdění 22 tisíc korun? I železničáři umí počítat. Zadarmo samozřejmě nejsou ani režijky a odhadovaný přínos ze zdanění by zřejmě sotva pokryl náklady spojené s tímto zavedením a jeho realizací. Jen si zkuste představit cca stotisíc dodatečných daňových přiznání na finančních úřadech.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:05Autor: Mirek Riha

Otázka: Proč si myslíte že rovná daň je špatná?. 15 procent ze 40 tisíc je stále více než z 10 tisíc. Solidaritou te nelze ohánět, služby od státu čerpám stejně jako ten kdo platí méně, takže mne statátní služby paradoxně stojí více. Toto rovná daň alespoň trochu napravuje.

Jaromír Dušek: Můj příjem je také nad průměrem ČR a nižší daň by mně měla udělat radost. Ale to je pouze ta pozitivnější část reformy. Přímá daň se sníží velmi nepatrně, zatímco nepřímé daně poměrně razantně narostou pro úplně každého, vyjma podnikatelů, kteří si to promítnou do svých nákladů.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:06Autor: novický

Otázka: Když člověk jede vlakem jen kousek a má sebou kolo, zaplatí za jízdenku 20 korun a za kolo 26. Je to podle vás dobrá politika?

Jaromír Dušek: Jsem jeden z největších kritiků cenové politiky ČD. Vím bohužel i o jiných nesrovnalostech v cenách a snažím se proti nim bojovat.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:08Autor: Radek

Otázka: Zdravím Vás.
Měl byste na akcích připomenout Topolánkovy jeho,, Smlouvu s občany "!!
Byl to podvod na voliče,nemyslíte si.
Děkuji za odpověd.

Jaromír Dušek: Myslím si, že za připomenutí volební kampaně by stály především plakáty slibující výrazné navýšení mezd pro jednotlivé skupiny občanů. Např. učitelé plus, zdravtotní setra plus apod. Realita bude spíše o tom, kolik učitelů bude propuštěno.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:11Autor: Petr Broum

Otázka: Dobrý den,nemyslíte, že Vámi požadované výhody (režijky, atd.) jsou přežitkem z dob totality? Protože ČD patří mezi silně prodělečné firmy, ale odboráři by chtěli stále požívat různé výhody. Až si vyděláte, tak za to beret odměny.

Jaromír Dušek: ČD odvádějí na základě smlouvy se státem službu, kterou jim stát plně nehradí. Všichni občané využívají netržní ceny jízdného. A stát resp. hejtmanství by mělo za občany doplatit včetně přiměřeného zisku. Bohužel se to od roku 1993 nestalo ani jednou. Akumulovaná ztráta z provozování osobní dopravy neuhrazená státem jen do roku 2002 byla více než 52 miliard korun. Těžko si můžete vydělat, když vám zákazník za službu nezaplatí. Na železnici zrovna tak jako v metru, v tramvajích, v autobusech či letadlech zlevněné jízdné pro zaměstnance jako přežitek nepovažují.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:12Autor: Bohouš

Otázka: Pane předsedo jste jediný odborář který se za své lidi bere. Hodně Vám fandím,
tak by měli obory pracovat.

Jaromír Dušek: Děkuji !

Odpovězeno: 24. 05. | 14:15Autor: amrin

Otázka: co říkáte na postoj odborů ve škodovce při boji za zvyšování platů? nemyslíte, že to přepískli? lidi z čelého česka s teď klepou na čelo a jejich šéfové se klepou aby se u nich v podniku nestalo to co tam. podívejte se na stránky o jiřím čunkovi www.poschla.kvalitne.cz.zdraví amrin

Jaromír Dušek: Nemyslím si, že to přepískli, naopak si myslím, že se konečně jiné než odboráři na železnici perou o své zaměstnance. Vám nepřipadá divné, když vedení automobilky má odměny na úrovní EU, zatímco zaměstnanci sotva jednu pětinu svých kolegů v Německu? Nebudou-li odboráři tlačit na zvýšení ceny pracovní síly, doženeme ve mzdách EU jen tehdy, když k nám bude prudce couvat. A to zřejmě nehrozí.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:16Autor: roman6

Otázka: Dobry den,nikdy jsem v odborech nebyl a nebudu.Jsem obycejny zamestnanec,odborum neverim,libuji si v prumernosti,lzou lidem a podporuji nenavist mezi lidma.Kdo je prumerny tak dle odboru by mel mit stejne jako chytry a uspesny.Ne DEKUJI,CSSD,KSCM a odbory je skupina neschopnych lidi.

Jaromír Dušek: Já Vám Váš názor neberu. Členství v odborech je dobrovolné a nejsem si jist, jestli i Vy nedostáváte mzdu, kterou dohodla odborová organizace. Takovým se u nás říká příživníci.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:18Autor: jiri minar

Otázka: dobry den, mam pocit, ze odbory spolu s CSSD patri k nejnebezpecnejsim siritelum komunisticke kultury , jste hlasnou troubou socialistickych strycku. tohle nema nic spolecneho s ochranou pracujucich, to je o politice te nejzkosntatelejsi levice. otazka: vezmete tetky v praze na nakupy do kotvy? :D

Jaromír Dušek: Stále nechápu spojování odborářů s politickými stranami. Ani já, ani moji kolegové ve vedení našeho odborového svazu nejsou členy žádné politické strany. Nejsem zastáncem zbytečných demonstrací a zvláště v době, kdy se poslanci a členové vlády rekreují.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:20Autor: Cerny

Otázka: Jeden z plánů reformy je konec odpisů nákladů na stravování zaměstnanců - od závodních jídelen až po stravenky. Můžete prosím zabránit tomu, aby tento nasmysl ohrožující mimochodem i vztahy zaměstnanaců a zaměstnavatelů vešel v platnost ? Postihne to řadu lidí a státu to stejně přinese minimum.

Jaromír Dušek: Snažil jsem se přesvědčit představitele státu, že zásah do stravenek nic ekonomice nepřinese, ale nejsem velkým zastáncem výměny teplého jídla v pracovní době za cenný kupón, za který lze nakoupit zrovna tak cigarety jako alkohol.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:23Autor: Boban

Otázka: Zdravím Vás pane předsedo.
Myslíte si že by měli odbory přitrvdit,hodně přitvrdit? Podívejte odbory ve Francii ,ono to ani s ODS a jejich kamarády nepůjde.Je na druhou
stranu pravda že hodně lidí to chce (volby) hlavně mladých ,ono když jim rodiče dávají tak jsou z nich intelektuálové .

Jaromír Dušek: Jsem zastáncem vyjednávání, až do chvíle dokud to jde. Potom by nemělo přicházet nic jiného než stávka. I na to si budeme muset v ČR zvyknout. Znám řadu mladých lidí, kteří po absolvování školy odpočívají jako nezaměstnaní a žádnou práci nehledají. Většina mladých lidí si o dříve narozených občanech myslí, že ničemu nerozumí a že jsou nejhloupější.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:26Autor: Eva Mladá

Otázka: Proč se přidává bohatým a bere průměrným a chudým...zní předcházející otázka. Moje odpověď zní: aby se průměrní a chudí snažili ze všech sil stát se bohatými...
A Váš názor soudruhu Dušku? Už jste to někde zaslechl,že bez práce nejsou koláče?

Jaromír Dušek: V tomhle státě je velké množství velmi bohatých lidí, kteří na práci ani nesáhli. Věřím, že bude-li fungovat někdy v budoucnu právní systém, tak řada z těch Vámi zmíněných úspěšných a bohatých bude úspěšně sedět ve vězení. Nevím jak Vy, ale já pracuji průměrně 15 hodin denně a mám pocit, že je to pořád málo, asi nepatřím k těm schopným.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:26Autor: Václav Karel

Otázka: Dobrý den pane Dušku, jak se na jednání pan premiér choval? Nevyplazoval jazyk, nevztyčoval prostředníček, mluvil česky, nepoužíval výrazy jako es kommt der Tag a jiné? Děkuji za odpověď a gratuluji k udržení režijek.

Jaromír Dušek: V žádném případě se nepustím do komentáře o průběhu jednání.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:28Autor: blada

Otázka: Dobrý den, jste opravdu schopen dotáhnout věci do konce, tím mám na mysli stávku, nebo se zase pěkně dohodnete v tichosti a (něco za něco) vše utichne.Je třeba tvrdosti a odhodlanosti, jste toho schopen? Viz. Škoda. Díky za odpověď.

Jaromír Dušek: Žádná situace není identická. Každý problém proto vyžaduje jiný přístup a jiné řešení. I úspěch v oblasti režijek měl absolutně odlišný průběh od předchozích akcí. Určitě je levnější než stávka.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:30Autor: nespokojený

Otázka: Reformy jsou sice potřeba, ale měly by zasáhnout všechny stejně. Proč by na tom měli vydělat zas jen Ti bohatí? Jaký cíl mají vaše plánované demostrace? Chcete pomoci těm méně majetným a nebo jen zamezit zrušení daňových úlev?

Jaromír Dušek: Náš odborový svaz zveřejněnou demonstraci neplánoval. Je to akce ČMKOS. S tím, že se k tomu jiné svazy zřejmě připojí. A co se týká reformy, je odmítána jako celek. Nikoliv nějaký drobný díl.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:31Autor: ameba

Otázka: opravdu by mě zajímal Váš komentář k "hodnocení" pana prezidenta...děkuji

Jaromír Dušek: Delší dobu vnímám pana prezidenta s rezervou. A obávám se, že ztrácí část podpory občanů. Začíná být předmětem vtipů a satiry.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:32Autor: Petr Svatý

Otázka: Proč se přidává bohatým a bere průměrným a chudým...

Jaromír Dušek: K moci se dostali zástupci té bohatší vrstvy obyvatel a prosazují logicky zájmy těch, kteří podpořili jejich volební vítězství i finančně.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:35Autor: Zdena

Otázka: Vzhledem k zvyšujícímu se zadlužení státu, které nejde do investic a výzkumu je zřejmé, že reforma veřejných financích je nutná. Prosím, neargumentujte, že v okolních státech je zadluženost vyšší. To připomíná komunistické heslo dohnat a předehnat. Pokud odboráři chtějí hovořit do ekonomiky státu a

Jaromír Dušek: Veřejné finance se dostaly do potíží především rozhodováním minulých vlád od roku 1993 a ovoce sklízíme až dnes. Stovky miliard dluhů z privatizace bank a prohrané státní arbitráže nás určitě zatíží víc, než nějaké bonusy pro občany. Když bude stát méně utrácet, tam kde nemusí a nebude trpět šedou ekonomikou, nebudou nutné takové škrty.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:37Autor: Vilém

Otázka: Odbory nečinně přihlížely destukci sociálních práv minulým ministrem Škromachem. Statisíce občanů dnes nemají elementární zajištění ani možnost si vydělat, individuální dopady byly mnohdy likvidační.
Dnes při velmi umírněné redukci sociálních výdajů mluvíte o asociálnosti ODS? Proč?

Jaromír Dušek: Reforma paradoxně nezvyšuje přímé daně, jak by se u zadluženého státu dalo očekávat, ale naopak je snižuje a to nejvíce těm, kteří vydělávají nejvíce. Zato nepřímé daně a povinné platby razantně rostou a to rozhodně sociálně nepůsobí.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:40Autor: Tínek

Otázka: Jaký předpokládaný dopad budou mít reformy na úroveň poskytovaných služeb( a za kolik) u ČD?Vy jako občan a zaměstnanec cítite,že reformy jsou krokem k vyšší kvalitě služeb a vybavení ČD? Jestli ne,tak co byste navrhl Vy osobně?

Jaromír Dušek: Reforma se v úrovni poskytovaných služeb vůbec nepromítne. Nezačneli stát plně hradit ztrátu z provozování osobní dopravy, jak mu to ukládá zákon. Pro zlepšení služeb je nepochybně nutné, aby odvedená služba byla plně uhrazena včetně přiměřeného zisku. Takto získané prostředky umožní investice do zastaralého vozového parku, do schátralé infrastruktury tratí i budov.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:42Autor: Petr Bareš

Otázka: Jestliže je podle Vás správné aby železničáři měli režijní jízdenky pak by logicky bankéři měli mít režijní peníze, zaměstanaci v automobilce režijní auta atd. Jste téhož názoru ?

Jaromír Dušek: Zaměstnanci automobilky mají skutečně výhodu při nákupu vozidla oproti ostatním občanům. Stejně tak úředník využívá bezplatně výpočetní a kancelářskou techniku na svém pracovišti. Spousta firem poskytuje své výrobky a své služby svým zaměstnancům výhodněji jako bonus. Proč ne železničáři?

Odpovězeno: 24. 05. | 14:44Autor: Marek

Otázka: Dobrý den, jak by jste vysvělil, proč levicové strany mají většinu voličů s nižším vzděláním než strany pravicové? Podobné složení platí i příznivců odborů. Děkuji

Jaromír Dušek: Logická odpověď. Lidé s nižším vzděláním nedosáhnou na takové uplatnění v zaměstnání jako vzdělanější občané a proto také nedosáhnou vyšší úrovně mzdy. Není však vždy pravda, že vzdělanější mají vyšší právní povědomí. Manažer se smluvní mzdou potřebuje zastání odborů rozhodně méně, než řadový dělník.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:47Autor: Pavel

Otázka: Jak zaplatíme vysoké dluhy státu, když stále chceme jen aby stát nám odpouštěl to či ono. Neměly by odbory se víc soustředit na bezpečnost práce a ochranu zdraví a omoci lidem, aby "práskli" porušování právních norem majiteli? Například prodej špatných potravin.

Jaromír Dušek: Já jsem ty dluhy nenadělal. Kdyby skutečný viníci dluhu státu nesli odpovědnost za spacení těchto dluhů, asi by z vězení do smrti nevystrčili hlavu. Skokové zvýšení dluhu přineslo populistické opatření v sociálních výdajích navržené poslanci KDU-ČSL v loňském roce. Bezpečnost práce rozhodně nebereme na lehkou váhu.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:48Autor: Petr

Otázka: Kde jste soudruzi odboráři byli se svými demonstracemi, když ČSSD astronomicky po celých osm let zadlužovala tuto zemi??? Nebýt dluhů nemusela být ani reforma.

Jaromír Dušek: Zřejmě tu nežijet od roku 1993, jinak byste tyto dezinformace nemohl šířit.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:48Autor: Velká hlava

Otázka: Proč se příspěvky na odbory nedaní?

Jaromír Dušek: Jsou zdaněny při výplatě mzdy a příspěvky jsou odváděny z čistého příjmu. Máte mylnou informaci.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:52Autor: PÍTRS

Otázka: Pane Dušek,můžete vysvětlit proč pořád "modří ptáci"přebírají z vyspělejších zemí to co komu strhnout,co komu zdražit,proč nepřidat těm co jsou vysoko nad průměrem,ale vůbec nekoukají s jakými příjmy jsou střední a nižší vrstvy,jsou také srovnatelné s vyspělími zeměmi????

Jaromír Dušek: Progrese zdanění příjmů fyzických osob v ČR rozhodně nepatří mezi nejnižší. Ani Vám se v budoucnu nebude zamlouvat, až poroste průměrný příjem ČR, tedy i Váš, že se Vám bude zvyšovat procento daně z příjmu. Příliš vysoké daně demotivují.A snižování daní, tak jak je navrhuje ODS, spíše zvýší propad státního rozpočtu. Příklady z ostatních zemí výhodné pro bohaté se přebírají velmi ochotně těmi, pro které je to výhodné.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:54Autor: Jarys

Otázka: Četl jsem,že ČD prodaly část Railreklamu za 15 mil Kč spřátelené firmě.Přitom účetní hodnota tohoto podíl je až 120 mil.Kč,kterou by jiné ,mnohem silnější firmy zaplatily,kdyby byla vyhlášená veřejná soutěž.Znáte jméno toho člověka,který okradl ČD nejméně o 105 mil.Kč?

Jaromír Dušek: Zřejmě máme odlišné iformace o této transkakci. Nabízená částka konkrétním kupujícím je rozložena do více let a je na úrovni cca 45 milionů korun. Žádnou písemnou nabídku, která by obsahovala sumu, kterou uvádíte, jsem neviděl.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:56Autor: Duce Paroubek

Otázka: Z čeho odbory dovozují právo remcat do věcí jako daňová reforma apod? Proč byste měli mít větší slovo než třeva svaz modelářů nebo chovatelů psů. Ptám se obecně - že jsou odbory a ČSSD spojené nádoby je jasné každému, viz. všichni jako vy, Falbr (pokud je vzhůru), Škromach a jiní.

Jaromír Dušek: Nikdy jsem neseděl v jedné straně ani s Falbrem ani se Škromachem. A nekecám do práce svazu modelářů a chovatelů psů. Už z názvu vyplývá, čím se tyto instituce zabývají. Poslání odborářů tedy nejsou ani psi, ani modely, ale cena pracovní síly, zaměstnanost, sociální výhody a tedy samozřejmě i daně.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:57Autor: Mika

Otázka: Soudruhu předsedo,velmi bych si přál Vás vidět konečně něco pořádného dělat !!!.Jen žvaníte a kritizujete !!!Ale Vy vlastně nic jiného neumíte !!! Vy a ten lempl Paroubek jste ostudou ČR.Odbory jsou brzdou ekonomiky !!! Čest!!!

Jaromír Dušek: S vámi lze jen těžko diskutovat na úrovni. Zkuste se obrátit na členy KSČM.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:58Autor: Angel

Otázka: Když už se má zvýšit snížená sazba DPH z 5 na 9, tak proč se nesníží základní sazba z 19 na 17 procent.

Jaromír Dušek: Určitě by bylo výrazným přínosem pro podnikatelskou sféru a snížením administrativy jednotná sazba DPH. Obávám se však, že by v takovém případě vláda inklinovala zvýšit spodní sazbu co nejvýš při zbližování tak , aby na tom státní kasa co nejvíce vydělala.

Odpovězeno: 24. 05. | 14:59Autor: Pekař

Otázka: Kritizovat to umíte,ale něco tvořit to už jste vedle jak ta jedle. Co takhle přijít s vlastím komplexním řešením ?

Jaromír Dušek: Až mě budou platit jako člena vlády a ponesu za to zodpovědnost. Určitě s vlastním komplexním řešení přijdu.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:01Autor: inhuman.fate

Otázka: svrhněte vládu ODS a nastolte normální režim který nefandí jenom zlodějům a bohatým podnikatelům!!myslí ještě někdo na dělníka který maká na dvě směny za osum tisíc??

Jaromír Dušek: Vláda ODS legitimně zvítězila ve volbách a ujala se vlády v souladu s ústavou. Chcete-li jinou vládu, musíte při dalších volbách přesvědčit většinu občanů, aby volili někoho jiného.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:03Autor: Helena

Otázka: To, že skoro každá firma poskytuje zaměstnancům benefity je skoro pravidlem viz. nabídky práce. To,že železničárům vadí ztráta režijek víc než propouštění je zavádějící protože nad těmi se zavřela voda.Že tito lidé končí infarkty, v péči psychiatrů v depresích se už ani odbory ani zaměstnavatel neví

Jaromír Dušek: Ztráta zaměstnání určitě není jednoducho záležitostí pro nikoho. Na železnici jsme pro takto postižené kolegy zajistili doprovodný sociální program hrazený státním rozpočtem, který alespoň částečně kompenzuje dopady ztráty zaměstnání. A odcházející kolegové mají zachovány režijní výhody do penze.

Jsem velmi rád, že jsem se seznámil s širokou škálou názorů a mohl jsem na ně prostřednictvím internetu odpovědět. Děkuji.

 

Právě se děje

Další zprávy