"Pionýři" ze sněmovny hledali pravého eurokomisaře

Martina Machová Martina Machová
14. 10. 2009 19:00
Adeptů je v tuto chvíli pět, vláda vyčkává
To jsou oni: Kandidáti na eurokomisaře, kteří se ve středu představili poslancům
To jsou oni: Kandidáti na eurokomisaře, kteří se ve středu představili poslancům | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Je jich pět, do sněmovny přišli čtyři. Každý měl patnáct minut na představení svých dosavadních úspěchů, budoucích vizí i svých schopností, proč právě on je tím pravím.

Řeč je o Pavlu Svobodovi, Vladimírovi Špidlovi, Janu Švejnarovi a Alexandru Vondrovi. Komunista Vladimír Remek se omluvil.

Všichni dostali "divokou kartu" od některé z politických stran. Pro jednoho z nich by měla znamenat pět let v Bruselu na postu eurokomisaře. Premiér Jan Fischer, jehož vláda kandidáta do týmu José Manuela Barrosa vybere, se totiž chce řídit vůlí politiků.

A ti se ve středu rozhodli české kandidáty "pogrillovat".

"Cílem bylo, aby veřejnost měla možnost vidět, jací jsou kandidáti. Aby bylo vidět nějaké srovnání. A myslím, že jsme si mohli udělat docela dobrý obrázek," komentovala akci předsedkyně evropského výboru a poslankyně za zelené Kateřina Jacques.

"Riziko faux paus, jaké jsme zažili při nominaci pana Kužvarta, bylo odvráceno...," naráží na minulou epizodu při hledání eurokomisaře, kdy se náhle zjistilo, že český zástupce se se svými partnery v Evropě kvůli jazykové bariéře nedomluví.

Bývalý ministr životního prostředí a tehdejší poslanec za ČSSD Miloš Kužvart nakonec sám na post eurokomisaře rezignoval ještě dřív, než byl oficiálně jmenován.

Kdo studoval práva v Praze...

Sami kandidáti se střídali u řečnického pultíku podle abecedy. Pod podobiznou českého krále a německého císaře Karla IV. ubezpečovali posluchače, že mluví hned několika světovými jazyky. Lidovecký kandidát Pavel Svoboda přiznal i latinu.

Mezi svými přednostmi pak někdejší stálý představitel České republiky u Rady Evropy nominovaný na eurokomisaře za KDU-ČSL nezapomněl zmínit, že je právník, přičemž zdůraznil, že studoval v Praze, že evropská integrace je jeho srdeční záležitostí, anebo že politicky náleží k Evropské lidové straně, která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu.

Narážku na aféru kolem právnické fakulty si neodpustil ani kandidát občanských demokratů Alexandr Vondra. "Já si i po pětadvaceti letech pamatuji, kdo byl můj školitel a kdo byl můj oponent," prohodil během svého proslovu.

Pionýři, pionýři, malované děti

Veřejné slyšení v souvislosti s hledáním českého eurokomisaře nazval pionýrskou cestou.

"Snažil jsem se najít precedens, která země uspořádala takové slyšení, příklad jsem nenašel. V Evropě se k němu dochází zákulisním způsobem, aby ta která členská země získala portfolio, které je pro ni důležité," tvrdil bývalý Topolánkův ministr zahraničních věcí a senátor za ODS .

A proč by měl být eurokomisařem právě on? Má prý rád výzvy, ve kterých se dál může stát hybatelem věcí.

Své soupeře pak ze soutěže vyloučil svým receptem na ideálního eurokomisaře. Ten pravý by podle něj měl mít zkušenost s vládou, projít volbami, a umět komunikovat.

Zkušený Špidla...

Na zkušenost s evropskou komisí naopak vsadil dosluhující česká zástupce při Evropské komisi v Bruselu Vladimír Špidla. Jako svůj úspěch zmínil například pravidla pro celou unii v oblasti bezpečnosti práce. 

Později v kuloárech připustil, že jeho hodnota tkví i v tom, že nováček má například horší pozici při volbě místopředsedy komise. Právě o tomto postu pro svého předchůdce v čele sociální demokracie často hovoří Jiří Paroubek.

... vs. novátor Švejnar

Na tezi, že je potřebu Evropu aktivizovat, aby nezůstala v závěsu současných velmocí, postavil svůj proslov Jan Švejnar nominovaný za Zelení. Podle něj evropský komisař musí mít přehled o globální ekonomice, což on se svými zkušenostmi splňuje.

Vystoupení kandidátů zaujala poslance a senátory do takové míry, že mnozí i přes stranickou příslušnost tvrdili, že kterýkoli ze zúčastněných, by mohl být tím pravým.

A jak hodnotí diskuzi jediný v sále, jehož hlas skutečně bude rozhodovat o konečném jméně českého kandidáta?

"Když jsem hovořil o tom, že vláda nebude rozhodovat ve vakuu, tak to znamená, že vezmeme do úvahy všechny souvislosti, včetně té dnešní, a myslím, že úspěšné akce," reagoval na slyšení ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Ovšem připomněl, že první krok musí udělat politici a pokusit se sami na dohodě.

Kdy vláda napevno rozhodne, koho pošle vstříc Bruselu? "Až přijde správný čas," odbyl, sic s úsměvem, otázky novinářů ministr. 

 

Právě se děje

Další zprávy