Peake: Teď není důvod Dobeše odvolat, nástupce ale mám

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 8. 2012 20:17
Ministra Dobeše výrazně podržel zejména premiér, říká v rozhovoru lídryně LIDEM
Jméno neřeknu, ale náhradu za Dobeše mám.
Jméno neřeknu, ale náhradu za Dobeše mám. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) kvůli kolabujícímu registru vozidel hlasitě volala po odchodu svého stranického kolegy Pavla Dobeše.

Teď, s odstupem několika dnů, kdy registr více méně funguje, říká, že není "horký důvod" ministra Dobeše odvolávat. A dodává: výrazně ho podržel premiér Petr Nečas (ODS).

Přesto z nitra ODS (a i vznikající strany LIDEM) zní hlasy, že Dobešovo odvolání je jen otázkou času. Shodou okolností den po našem rozhovoru s Karolínou Peake zkolaboval registr na Kladensku.

Jméno případného nástupce mám připravené, výměna by mohla proběhnout velmi rychle, potvrzuje v rozhovoru Karolína Peake.

A.cz: Podle mých informací je výměna ministra dopravy jen otázkou času. Stojí ta otázka takto?

Nestojí. Já jsem se sice velmi příkře vymezila vůči ministru dopravy v souvislosti s centrálním registrem vozidel, považuji za velmi poškozující pro vznikající politickou stranu, pokud máme svěřeno ministerstvo, kterému takto zásadní systém padá. Pokud tam došlo k vyvození odpovědnosti na nižších úrovních, pak myslím, že k tomu mělo dojít daleko dřív.

A.cz: A je teď odchod Pavla Dobeše tedy v tuto chvíli vyloučený?

Nechci se stát denním recenzentem fungování, nebo nefungování registru. Zásadní je obsloužit lidi. Zatím se to nedaří úplně, ale registr se rozjel a funguje. A zdá se, že pan ministr termín, který mu dal pan premiér, využil.

Nečekám na kolaps registru

A.cz: I zevnitř vaší strany ale zaznívá, že fungování registru není jediný problém. Je tedy Pavel Dobeš momentálně zachráněn, nebo ne?

Nevidím žádný horký důvod, pro který by měl pan ministr Dobeš odcházet. Jakkoliv jsem si před týdnem myslela, že tento krok udělat měl. Nakonec je to věcí hlavně jeho a pana premiéra, takže jsem dala i na jejich dohodu. Registr musí fungovat. Rozhodně to ale není tak, že bych čekala na každý malý kolaps registru a začnu hned volat, že ministr Dobeš musí odejít.

A.cz: Jsou tam skutečně velké tlaky z ODS na odchod Pavla Dobeše?

Přikývnutí. Na druhou stranu ale musím říct, že pan premiér se za ministra Dobeše velmi postavil, já jsem byla razantnější. On mu chtěl dát čas a dal mu ho, takže ze strany přímo pana premiéra tlak na jeho odchod nevidím.

"Odchod z VV Dobeš konzultoval s ODS"

A.cz: Slyšel jsem, že když se štěpily Věci veřejné, některé své kroky Pavel Dobeš konzultoval s lidmi z ODS. Víte o tom?

Pavel Dobeš.
Pavel Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Nemám to odnikud potvrzeno, ale pokud vím, tak ano, pan ministr některé věci konzultoval, možná i s panem premiérem. Zatímco já jsem, pravda, pana premiéra postavila před hotovou věc, že odcházím z Věcí veřejných. Myslím, že nebyl moc rád.

A.cz: Probírali jste to i mezi poslanci strany LIDEM, jméno případného Dobešova nástupce si prý necháváte pro sebe, jen je jasné, že to musí být straník. Je to tak?

Neřekla jsem, že to musí být nutně straník, ale že to musí být člověk, u kterého je jasné, že je to náš kandidát. Nerada bych, abych se dočkala něčeho podobného jako u ministerstva školství. Zkrátka abych jednou ráno otevřela noviny a dozvěděla se, že pan premiér vybral nestranického odborníka na ministerstvo dopravy.

Byl by to pro nás velký problém - možná i důvod pro odchod z koalice, kdybychom o to ministerstvo měli přijít.

A.cz: Jméno Kamila Jankovského můžete vyvrátit?

Mohu odpřisáhnout, že jsem se nezúčastnila žádné schůzky ani s panem premiérem, ani s Kamilem Jankovským, ani s nikým jiným, kdo by snad něco takového připravoval. Něco takového jsem neměla v plánu. Ale je pravda, že panu premiérovi do hlavy nevidím a občas mě něčím překvapí.

A.cz: Co Martin Vacek?

Objevila se řada jmen, ale už nemusíme ve spekulacích pokračovat, protože výměna ministra dopravy není na pořadu dne. Ale trvám si na tom, že by to měl být člověk, který bude jasně spjat s námi.

A.cz: Připravené jméno mi skutečně neřeknete?

Ne.

A.cz: Ale máte ho připravené, takže by výměna mohla proběhnout velmi rychle. Je to tak?

Ano, je to tak.

Dál mám zájem o Šťovíčka

A.cz: Premiér by byl dál rád, kdyby se LIDEM podařilo dát dohromady poslanecký klub, tedy sehnat minimálně ještě dva poslance. Jak chcete zbývající poslance získat?

Milan Šťovíček stále v hledáčku Karolíny Peake.
Milan Šťovíček stále v hledáčku Karolíny Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Dál samozřejmě mluvím s těmi poslanci, se kterými jsem mluvila krátce potom, co jsem odešla z Věcí veřejných. Že bych rozhazovala sítě do opozičních stran, to nikoliv. Uvědomuji si, že pro poslance, kteří jsou takto žádáni, je ta situace velmi pohodlná a velmi výhodná, mohou čerpat výhody obou stran.

Ustavení klubu by mi velmi usnadnilo situaci, koalice by byla čitelnější, měli bychom jako klub lepší zázemí.

A.cz: Mohlo by se vám povést dát dohromady klub už třeba v září?

Byla bych velmi ráda, ale že bych si sama pro sebe dala nějaký termín, to rozhodně ne.

A.cz: Stále jde o poslance Chaloupku a Šťovíčka z Věcí veřejných?

Mluvím hlavně s panem poslancem Šťovíčkem, to nezastírám, on by to jistě taky přiznal. Ale v podstatě mu nemůžu nabídnout nic jiného, že dále budeme naplňovat programové prohlášení vlády, jehož součástí je ale i jeho velká priorita: malá novela horního zákona a všechny věci týkající se těžby a zachování těžebních limitů.

 

Právě se děje

Další zprávy