Registr aut musel být otestován naostro, říká náměstek

Domácí Domácí, Jakub Novák
26. 7. 2012 13:20
Na otázky týkající se registru vozidel odpovídal náměstek ministra dopravy Ivo Toman

Praha - Nový registr vozidel čelí opakovaným kolapsům, jeho potíže přetrvávají i po více než dvou týdnech od jeho spuštění.

Ministerstvu dopravy je často vyčítáno, že nový registr dostatečně neotestovalo. Náměstek Ivo Toman tuto výtku přesto vyvrací.

"Na většině míst by musely být v omezeném prostoru umístěny dva počítače, úředníci by údaje museli psát duplicitně, a tím by docházelo k delšímu odbavení žadatelů," řekl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Zavedení nového registru vozidel bylo podle něj navíc nutné. "Přechodu na nový registr bychom se nevyhnuli z několika důvodů, které jsou obecně známé - jedná se zejména o přechod na systém EUCARIS a další," tvrdí.

A v čem je silná stránka nového registru, který ve čtvrtek prvně fungoval bez kolapsu? "V novém systému není možné zadávat duplicitní údaje, tj. na jedno vozidlo není možné vytvořit více technických průkazů - a z tohoto důvodu není možné legalizovat kradená vozidla. Podle stávajících právních předpisů je pak určen pro odhlášení vozidla i nadále místně příslušný úřad, v tomto směru se nic nezměnilo."

Ministerstvo dopravy nadále část viny za stávající problémy přisuzuje i ministerstvu vnitra, které registr v minulosti provozovalo.

Mělo například docházet k tomu, že v minulosti úředníci některá data do databáze prostě nezapisovali - podle náměstka ministra vnitra a Dobešova předchůdce v čele ministerstva dopravy Radka Šmerdy však i v takovém případě leží vina na ministerstvu dopravy, které ručilo za obsah databáze.

Zatím poslední středeční kolaps nového registru vozidel prozkoumá nezávislý audit ministerstva vnitra, řekl po jednání vlády ministr dopravy Pavel Dobeš.

 

Právě se děje

Další zprávy