Dobeš zřejmě skončí. A je jedno, že registr funguje

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 7. 2012 11:45
Tlak na odchod Pavla Dobeše z vlády sílí, potvrzují tři nezávislé zdroje
Pavel Dobeš.
Pavel Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Registr vozidel momentálně funguje, ministra dopravy to ale možná už nezachrání. Oficiálně nikdo nechce odchod Pavla Dobeše z čela resortu potvrdit, tři nezávislé zdroje ale Aktuálně.cz potvrdily, že je velmi pravděpodobný.

"Ty tlaky na jeho odchod jsou veliké. Nejde jen o fungování registru. Výběr byl udělaný nestandardně," říká zdroj blízký vedení LIDEM.

Podobně mluví ale i vlivný člen ODS: "Na fungování registru už nezáleží, Karolína Peake už se dohodla s premiérem, že ministra vymění."

Lídryně strany LIDEM Karolína Peake ale přímo dohodu popírá: "Žádná taková dohoda není."

"Pro případ odchodu ministra dopravy alternativy mám," připouští Karolína Peake, ale v tuto chvíli dodává: "Ministr Dobeš, jak se zdá, dává vše do pořádku, takže to není na pořadu dne."

V minulých dnech nicméně prohlásila, že by Pavel Dobeš měl rezignovat sám.

"Počkejte po vládních prázdninách"

To, že nejde o dny, ale potvrzuje i zdroj z nitra LIDEM, podle kterého by k výměně mohlo dojít později: "O dohodě nevím, ale určitý tlak tady opravdu je. Registr je jedna věc, ale těch problémů bylo víc. Teď jsou vládní prázdniny, pak se uvidí."

O alternativě kdo po Dobešovi se ostatně neformálně mluvilo tento týden i uvnitř strany LIDEM. Potvrzuje to další zdroj, který však jméno nástupce nezná: "Jasné je ale to, že to má být straník, Karolína nechce nestranického experta, ale jméno tají."

Podle informací, které Aktuálně.cz má ze dvou zdrojů uvnitř LIDEM, se ale nechystá přestup Kamila Jankovského z ministerstva pro místní rozvoj do čela resortu dopravy ani výměna Pavla Dobeše poslancem Martinem Vackem, o které se spekulovalo v médiích.

 

Právě se děje

Další zprávy