Paroubek kritizuje ČSSD. Kampaň je prý populistická

Kateřina Eliášová
6. 9. 2010 13:20
Předsedovi Prahy 5 Paroubkovi se nelíbí heslo Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami
Šéfem ČSSD už není, řídí ale sociální demokraty v Praze 5. Nebo ne?
Šéfem ČSSD už není, řídí ale sociální demokraty v Praze 5. Nebo ne? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek kritizoval své kolegy v páté městské části Prahy za styl předvolební kampaně.

Na svém blogu na sociální síti Facebook rozporoval použití předvolebního hesla "Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami" a označil ho za populistické. A jeho kritika měla úspěch.

Stranické ústředí už oznámilo, že se s původně zvoleným sloganem rozloučí.

"Po vzájemné dohodě s místím volebním štábem tak dojde v nejbližší době k odstranění tohoto komunikačního prvku a jeho nahrazením formulacemi, které nebudou připouštět dvojí výklad," píše se v prohlášení, pod které se podepsali ústřední volební manažer Jan Hamáček a lídr ČSSD v Praze 5 Michal Šesták.

Předseda to nevěděl 

Právě Šesták jako lídr v Praze 5 kampaň vede a Paroubek jako předseda ogranizace v této části hlavního města si stěžuje, že o ní nebyl informován.

"O obsahu a cílech jejich komunální kampaně mne vůbec neinformovali," uvedl na síti Facebook. "Oni si vedou vlastní volební kampaň, mají volební štáb a tam si to zřejmě odsouhlasili. Jako předseda ČSSD v Praze 5 budu chtít vysvětlení," řekl pak i Aktuálně.cz.

Paroubek se ale podle spolustraníků komunální politice v Praze 5 už vůbec nevěnuje, například na zasedání místní organizace nechodí už od letošního dubna.

"Vystupuje spíš jako duch. Vše nám sděluje přes své prostředníky. Nadto se náš výbor od půlky června nesešel," uvedl člen místní buňky sociálních demokratů Jiří Metelec.

To expředseda strany připouští. "Je pravda, že jsem na své spolustraníky v Praze 5 neměl tolik času," řekl Aktuálně.cz.

Chlapci, to může být problém

Paroubek straníky na facebooku varuje, že by právě toto heslo mohlo na voliče působit stejně populisticky jako zavedení VV hlídek v ulicích Prahy před volbami do sněmovny. Věci veřejné ve volbách uspěly, jsou nejen ve sněmovně, ale také jsou součástí vládní koalice.

Sociální demokracie v Praze 5 teď v kampani slibovala "specializovanou službu obecních hlídačů parků a náměstí pro ochranu veřejnosti před narkomany, bezdomovci a dalšími závadovými osobami v úzké spolupráci s městskou policií".

"ČSSD vždy měla a má vizi a celospolečenský cíl. A měla by mít trpělivost, včetně schopnosti říci si uvnitř: chlapci, tohle heslo může být problém," napsal na svém blogu Paroubek.

Předseda tam musí být

Předseda pražských sociálních demokratů Petr Hulinský Paroubkovu kritiku komentuje slovy, že straník v jeho postavení by se měl na kampani podílet. Nedovede se prý představit, že by probíhala bez předsedy daného obvodu.

"Tak jako v regionu dělám coby předseda kampaň s kandidátem na primátora, v obvodech by měl předseda dělat kampaň s kandidátem na starostu," uvedl Hulinský.

ČSSD v Praze 5 vsadila na nynějšího místostarostu Michala Šestáka, který zároveň vede kampaň. Na otázky Aktuálně.cz Šesták zatím nereagoval, k zastižení není ani na úřadě.

 

Právě se děje

Další zprávy