Kdo má být předsedou ČSSD? Paroubek doporučil Ratha

Kateřina Eliášová
15. 8. 2010 13:20
Sám Paroubek o kandidatuře na předsedu neuvažuje
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Středočeský hejtman David Rath by měl podle expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka uvažovat o kandidatuře na šéfa socialistů.

"Je to člověk s koncepčním myšlením a je velmi užitečný," chválil jej v televizní diskuzi, kde vystoupil poprvé od voleb.

"Pokud jde o Martina Pecinu, je to člověk zajímavý svým osobnostním uspořádáním, ale jeho kandidatura je spíše jeho osobní sen," glosoval naopak ambici exministra vnitra vést ČSSD.

Paroubek se v debatě nepřiklonil ani k hejtmanovi Michalovi Haškovi, ani k úřadujícímu předsedovi strany Bohuslavovi Sobotkovi, kteří svoji kandidaturu zatím jako jediní oficiálně ohlásili.

"Podpořil bych kandidáta, který bude mít pozitivní, rozvojovou, ne ustrašenou vizi," uvedl s tím, že sám kandidovat nechce.

Nudím se, tak píšu knihy

Expředseda Paroubek prozradil, že v současné době chystá dvě knihy. "Se svou ženou se trochu nudím, tak píšu," dodal s nadsázkou.

První má být o zahraniční politice a jeho setkání se světovými státníky, druhá o sociální demokracii. "Pracovní název je "Byl jsem u toho". Nebude to beletrie, ale faktografie," dodal.

Dodal, že paměti na rozdíl od své ženy Petry zatím nepíše.

ČSSD měla mít sjezd v září

Paroubek se na rozdíl od některých svých článků na svém facebookovém profilu držel v hodnocení uplynulých událostí i svých kolegů při zemi. Ostřejší kritika zazněla jen v případě nového volebního manažera, poslance Jana Hamáčka.

"Paroubek je pryč, odstraníme Michala Davida... To má stačit k volebnímu vítězství? Přeji mu hodně štěstí. Já bych se teď zaměřil na voliče z pevného jádra, kteří by neměli být znejisťováni vnitřními boji uvnitř strany, ale nechci nikomu radit," řekl Paroubek.

Současnému vedení strany vytkl, že nechali volební sjezd až na řádný březnový termín. Sám doporučoval jej svolat už na začátek září.

 

Právě se děje

Další zprávy