Paroubek dostal milion korun jako zálohu za své paměti

Martina Machová Martina Machová
7. 7. 2011 17:35
Jeho nástupce Bohuslav Sobotka si zase skoro za milion pořídil nový vůz
Jiří Paroubek a jeho názorový server Vaše věc.
Jiří Paroubek a jeho názorový server Vaše věc. | Foto: Jan Langer

Praha - Někdejší první muž sociální demokracie Jiří Paroubek si jako řadový poslanec vydělal navíc ke svému platu milion korun.

Uvádí to v majetkovém přiznání, které zveřejnila Poslanecká sněmovna a které zachycuje období od zvolení do konce loňského roku.

Jako zdroj peněz uvádí expředseda sociální demokracie "nakladatelství", v kolonce "Oznámení o jiných vykonávaných činnostech" pak napsal jako předmět podnikání "prodej autorských práv" a "literární činnost".

"Jedná se o zálohu na prodej autorských práv mých pamětí od vydavatele," přiblížil Paroubek.

Expředseda ČSSD se dlouhodobě netají tím, že svůj volný čas věnuje psaní. Minulý měsíc křtil první knihu s názvem "Ve službě republice", jež pojednává o jeho zahraničních cestách.

Další tituly se mají věnovat obnovování sociální demokracie, historii národních socialistů, o kterých se spekuluje, že k nim chce Jiří Paroubek na podzim přestoupit, a bývalý vlivný socialista hovoří i o kuchařce.

Vedle příjmů uvádí i dluhy - z úvěru u Raiffeisen Bank mu zbývá splatit 454,5 tisíc. Na konci minulého volebního období uváděl jeho výši 527 tisíc.

Sobotka si koupil Hondu

Kromě majetkového přiznání expředsedy sociální demokracie sněmovny ve čtvrtek zveřejnila i majetkové přiznání jeho nástupce Bohuslava Sobotky či bývalého hokejisty Jiřího Šlégra.

Lídr ČSSD Sobotka si podle něj koupil nový vůz Honda CRV za 919 tisíc korun. Ke konci roku 2010 mu pak zbývalo splatit společnosti Uni Credit leasing 505,4 tisíc korun.

Poslanec za ČSSD Jiří Šlégr.
Poslanec za ČSSD Jiří Šlégr. | Foto: Ludvík Hradilek

"Nákup vozu jsem financoval z leasingu, prodeje vozu Oktavia (210 tisíc) a úspor," popsal přední socialista.

Současně přiznává starou hypotéku 1,29 milionu korun u GE Money Bank, která činila koncem května loňského roku 1,33 milionu korun, a úvěr u ČSOB. O něm píše, že se mu jej podařilo splatit na částku 220,5 tisíc korun. Sedm měsíců před tím jej ve svém starším majetkovém přiznání vyčíslil na 286 tisíc korun.

Hokejová star v barvách ČSSD ve svém majetkovém přiznání uvádí, že je vlastníkem podílů ve společnostech Polarium Teplice a Šlegr sprint 71. Vedle toho působí v představenstvu litvínovského hokejového klubu a v dozorčí radě litvínovské městské společnosti Sportas, pod kterou patří tamní sportoviště.

Společnost Polarium Teplice mu pak podle majetkového přiznání dluží 5,7 milionů korun. "Jsou to investiční náklady na vybudování centra. Dlužím tak vlastně sám sobě," komentuje položku Jiří Šlégr. "V současnosti podnik zavírám, na místě, kde byl, se mu nedařilo," dodává.

Urban splácí hypotéku

Ze známých sociálních demokratů pak sněmovna zveřejnila přiznání někdejšího místopředsedy ČSSD a účastníka "toskánské dovolené", která srazila vaz bývalému předsedovi ODS a premiérovi Mirku Topolánkovi.

Milan Urban přiznává hypotéku 2,1 milionu korun u České spořitelny. Od konce minulého volebního období se mu podařilo splatit půl milionu korun. Na konci května loňského roku totiž přiznával, že mu chybí doplatit bance 2,6 milionu korun.

Prázdné majetkové přiznání, tedy bez dluhů i příjmů stejně jako v polovině loňského roku, odevzdal místopředseda sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.  

 

Právě se děje

Další zprávy