Paroubek se vysmál Sobotkově stínové vládě

Martina Machová Martina Machová
27. 5. 2011 17:00
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek představil svou novou stínovou vládu
Jiří Paroubek se pustil kvůli stínové vládě do spolustraníků včetně svého nástupce Bohuslava Sobotky
Jiří Paroubek se pustil kvůli stínové vládě do spolustraníků včetně svého nástupce Bohuslava Sobotky | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Týden poté, co dal veřejně najevo svůj možný přestup do jiné strany, vysmál se bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek nově složené stínové vládě svého nástupce Bohuslava Sobotky.

V prohlášení rozeslaném médiím mimo jiné uvedl, že by osobně měl problém v takovém týmu sedět.

"Vzhledem ke složení stínové vlády jsem rád, že z myšlenky nabídnout mi účast v ní nakonec sešlo. Musel bych po seznámení se s jejím složením s díky odmítnout - bylo by to trápení jak pro mne, tak pro ČSSD," tvrdí nyní expředseda.

Vyvrací také, že by o místo ve stínové vládě stál.

"Nikdy jsem neusiloval o nominaci na místo ve stínové vládě, ani na velvyslance, ani na eurokomisaře, ani na lídra kandidátky do Evropského parlamentu, ani na prezidenta republiky," píše Paroubek v narážce na dřívější spekulace, že stál o místo stínového ministra financí.

Ještě počátkem května však agentuře ČTK řekl, že "taková úvaha" existuje a že je věcí dalšího jednání.

Lenoch Škromach

Zbytek textu věnuje někdejší lídr, který koketuje s přestupem do České strany národně sociální 2005, kritice Sobotkových  "ministrů".

Nové vedení sociální demokracie zvolené na letošním březnovém sjezdu
Nové vedení sociální demokracie zvolené na letošním březnovém sjezdu | Foto: Ludvík Hradilek

Místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha, který opětovně získal místo stínového ministra sociálních věcí, nepřímo označuje za lenocha.

"Bohuslav Sobotka asi očekává, že napraví pochybení svého předchůdce ve funkci a ČSSD bude mít konečně zpracovanou alternativní koncepci důchodové reformy vlády Petra Nečase," strefuje se na to Paroubek do svého nástupce.

Paroubkově ironii se nevyhnula jeho další vnitrostranická oponentka, dnes místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

"Jsem přesvědčen, že tato osobní přítelkyně Romana Housky, který proslul například obstaráváním si falešných svědků a dalšími neotřelými postupy v boji s korupcí, přestane od této chvíle krýt jak nábory černých duší v Ústeckém kraji, tak samotného pana Housku," píše Paroubek.

S účelovými nábory straníků je však v ČSSD spojován především Paroubkův rodinný přítel a někdejší šéf ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda, ač toto nařčení opakovaně odmítá.

A Zimola je Ropák

Podobně se Paroubek se pozastavuje nad výběrem nového garanta resortu životního prostředí.

"Jsem naopak překvapen odvahou Bohuslava Sobotky v případě nominace hejtmana Jiřího Zimoly, proslulého bojovníka se šumavským kůrovcem a adeptem na ekologickou anticenu Ropák roku," konstatuje expředseda o muži, který ve stínové vládě nově nahradil Václava Zemka.

"Zajímavé bude, jak se jeho názory na tuto problematiku budou shodovat se Sobotkovým záměrem otevřít stranu ekologickým iniciativám," připomíná proklamace současného předsedy.

Na Palase zapomněli

Podle Paroubka by takto například mohl být například moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, který se v rozporu s programem ČSSD pokusil privatizovat krajské nemocnice, stínovým ministrem zemědělství.

Paroubek ve své kritice nezapomněl ani na středočeského poslance Jana Hamáčka, který se jako volební manažer pro senátní a komunální volby ostře vyhranil proti kampaním vedeným v Paroubkově stylu a do budoucna odmítl angažmá expředsedových favoritů jako byl Michal David.

Zahraniční expert ČSSD Jan Hamáček v nové stínové vládě vystřídal Petra Hulinského v čele resortu obrany. "Jediným logickým vysvětlením je, že nám žádná válka nehrozí," glosuje jeho jmenování Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy