Odejdeš-li z ČSSD, vrať nám mandát, vzkázali Paroubkovi

Martina Machová Martina Machová
20. 5. 2011 13:10
Špičky sociální demokracie stále věří, že jejich expředseda do ČSNS 2005 nepřestoupí
Jiří Paroubek chce odejít z ČSSD.
Jiří Paroubek chce odejít z ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud Jiří Paroubek skutečně odejde z ČSSD do ČSNS 2005, jak naznačuje ve svých současných prohlášeních, měl by opustit i sněmovnu, kam byl za sociální demokracii zvolen.

Shodují se na tom špičky ČSSD včetně jejího předsedy Bohuslava Sobotky.

"Platí, že mandát není privátní vlastnictví jednotlivých poslanců. Voliči volili sociální demokracii jako politickou stranu," míní Sobotka. Nic na tom podle něj nemění ani zisk významného počtu preferenčních hlasů.

Své úvahy Paroubek naznačil v rozhovoru pro Lidové noviny, kde řekl, že pokud nemá sociální demokracie o jeho služby zájem, tak se bude ohlížet jiným směrem. Jako výzvu označil dostat ČSNS 2005 do sněmovny.

"Nepředpokládám, že by Jiří Paroubek byl přeběhlíkem, protože on sám přeběhlictví nesnáší a vždy proti němu vystupoval," dodává místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Obdobně argumentuje i první místopředseda Michal Hašek nebo další z místopředsedů Zdeněk Škromach.

Zároveň špičky sociální demokracie dodávají, že něčemu takovému nevěří. Zpráva o Paroubkově možném přestupu do jiné politické strany přichází v době, kdy finišuje sestavování nové stínové vlády. Tu chce Bohuslav Sobotka představit do konce května a o Jiřím Paroubkovi se spekulovalo jako o jednom z jejích možných členů.

Podle informací Aktuálně.cz v úvahu připadaly resorty financí, místního rozvoje nebo dopravy. Zdroje z Lidového domu ovšem tvrdí, že jsou tyto varianty s největší pravděpodobností již mrtvé. Veřejně se proti Paroubkovu angažmá ovšem jako jediný postavil Jiří Dienstbier.

"Úvahy o účasti Jiřího Paroubka ve stínové vládě ve mne žádné nadšení nevzbudily," řekl Aktuálně.cz.

Poslední snaha o post?

Na dotazy, zda slova expředsedy nelze chápat spíše jako nátlakovou akci a poslední šanci post v ČSSD získat, odpovídají členové vedení spíše vyhýbavě. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se po položení otázky omluvil, že má jiné jednání.

"Považoval bych to za naprosto nepřijatelné. Každý můžeme mít určité ambice, ale společnou snahou by měl být úspěch sociální demokracie v prosazování programu a vizí," míní Dienstbier s tím, že takový nátlak by nepovažoval za efektivní. "To není způsob, jak by se mělo rozhodovat," dodal.

"Pokud by to měl být vzkaz Bohuslavu Sobotkovi při sestavování stínové vlády ČSSD, utvrzuje to doufám celé vedení ČSSD v tom, že Jiří Paroubek v nové stínové vládě nezasedne," reagoval první místopředseda Michal Hašek.

O plánu Jiřího Paroubka změnit stranickou příslušnost deník Aktuálně.cz informoval již v březnu. Tehdy jej popsal v emailu straníkům jeho někdejší poradce, v současné době místopředseda ČSNS 2005 Jiří Vyvadil.

"Jako předseda vlády a předseda nejsilnější strany si osvojil moderní metody politické práce zaměřené na získání podpory veřejnosti, a proto je jednoznačně zaměřen na politický úspěch. Přirozeně by si i přál, aby ČSNS 2005 předstihla ČSSD, či byla důstojným soupeřem," napsal Vyvadil před dvěma měsíci.

 

Právě se děje

Další zprávy