Definitivní konec? Paroubkův Dimun vyloučen z ČSSD

Martina Machová Martina Machová
2. 6. 2011 21:19
Pro odchod někdejšího tvůrce image ČSSD hlasovala naprostá většina straníků
Petr Dimun.
Petr Dimun. | Foto: Ondřej Besperát

Chomutov - Někdejší šéf PR Lidového domu a blízký spolupracovník expředsedy Jiřího Paroubka Petr Dimun byl vyloučen z České strany sociálně demokratické.

Na okresní konferenci ČSSD v Chomutově pro ukončení jeho členství ve čtvrtek zdvihlo ruku 69 delegátů, jen dva byli proti, nikdo se nezdržel.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil člen předsednictva okresního výkonného výboru Roman Houska. "Důvody jsou stále stejné, výpady vůči spolustraníkům," uvedl jen.

Podle stanov české sociální demokracie je současné rozhodnutí již téměř nezvratné (úplně poslední slovo mají straničtí kontroloři, kteří ho mohou napadnout, pouze pokud nebyl v některém bodu dodržen formální postup).

Černé duše, poslední kapka

ČSSD se začala od jedné z nejvlivnějších postav Paroubkovy éry "odřezávat" letos v únoru. Tehdy Dimunova domovská klášterecká organizace navrhla jeho vyloučení.

Straníkům se nelíbilo, když v pořadu Interview ČT24 prohlásil, že klášterecká organizace je plná černých duší vlivného člena chomutovské ČSSD Romana Housky. "My tyto hrátky nehrajeme," odmítl tehdy nařčení místopředseda místní organizace ČSSD Miroslav Bilík s tím, že jejich stranická buňka má 35 členů.

Složitá cesta ke konci

Straničtí kontroloři ovšem tehdy proces vyloučení napadli a o měsíc později rozhodoval o Dimunovi nadřízený okresní výkonný výbor znovu. I on navrhl zrušení členství.

Dimun se v té chvíli pokusil stranickou mašinerii předběhnout a sám přerušil členství v sociální demokracii. Na rozdíl od vyloučení se totiž takto mohl do ČSSD vrátit podle vlastního uvážení.

V té chvíli se do přetahované vložilo přímo vedení ČSSD v Ústeckém kraji. Dimunův tah zrušilo a nechalo Paroubkova poradce vyloučit přímo na stranické konferenci.

 

Právě se děje

Další zprávy