Klíčové hlasy Sobotkovi přihráli Paroubek a kmotr Benda

Martina Machová Sabina Slonková, Martina Machová
19. 3. 2011 0:12
Bohuslav Sobotka zákulisní dohodu s expředsedou Jiřím Paroubkem veřejně popřel
Paroubkův kmotr Petr Benda na sjezdu ČSSD v Brně
Paroubkův kmotr Petr Benda na sjezdu ČSSD v Brně | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Nový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zvítězil díky přímé pomoci jeho kontroverzního předchůdce Jiřího Paroubka.

Ten, ačkoli na sjezd osobně nedorazil, zasáhl podle informací Aktuálně.cz do jednání díky svému blízkému příteli Petru Bendovi. Bývalý severočeský šéf měl zařídit, aby jeho lidé hlasovali pro Bohuslava Sobotku a vyřadili ze hry Michala Haška.

Za to měl Paroubek získat od Sobotky příslib, že sociální demokracie bude v budoucnu spolupracovat s jeho zmiňovaným novým politickým projektem.

Stále existují dvě varianty - buď by Jiří Paroubek využil ke svému "restartu" stranu ČSNS 2005, nebo by se spojil s Janou Bobošíkovou.

O obou variantách se již delší dobu uvnitř sociální demokracie spekuluje. Například blízký Paroubkův spolupracovník Jiří Vyvadil již k České straně národně socialistické (ČSNS 2005) přešel.

Sobotka: Jen spekulace

V rozhovoru pro Aktuálně.cz ještě před sjezdem pak Jiří Paroubek přechod do jiného politického subjektu nevyloučil. "To jsou předčasné otázky," reagoval na přímý dotaz, jestli se chystá změnit stranické barvy.

Sám Sobotka dohodu, která mu zajistila křeslo předsedy, popírá. "To jsou úplně bláznivé informace, které nemají sebemenší reálný základ. A myslím si, že Jiří Paroubek je členem sociální demokracie a jejím členem zůstane," tvrdí.

Diplomaticky pak obešel odpověď, jak si tedy zprávu o Paroubkovi a Bendovi vysvětluje. "Myslím, že ke sjezdu patří spousta spekulací, většina z nich reálný základ nemá," řekl Aktuálně.cz.

Rošáda Zaorálkem

Podle původní neformální dohody měl v souboji Sobotka-Hašek ten z kandidátů, který vyhraje místo, otevřeně podpořit na místo statutárního místopředsedy poraženého kandidáta.

Sobotka to však nakonec neudělal, místo toho kandidoval proti Haškovi Lubomír Zaorálek.

Zbylí kandidáti - Zdeněk Škromach a David Rath ještě před volbou odstoupili - Rath ve prospěch Zaorálka a Škromach ve prospěch Michala Haška. Škromach na to vyzval k odstoupení i Lubomíra Zaorálka. Ten se ovšem rozhodl v souboji pokračovat. I když původní předpoklady v zákulisí zněly jinak, nakonec s Haškem prohrál.

Podle některých delegátů by Zaorálkovo zvolení popsanou dohodu Sobotka-Paroubek viditelně potvrdilo. Nakonec je tak Sobotkovým přímým zástupcem rival Hašek.

O moravskoslezském sociálním demokratovi Zaorálkovi se přitom hovořilo již před sjezdem jako o možném třetím jménu vzadu. Byl pojistkou pro případ, že by se na sjezdu nedařilo zvolit ani jednoho ze dvou favoritů.

Benda a jeho věrní

Benda, který již v minulosti vyjádřil jasnou podporu Bohuslavu Sobotkovi, si podle informací Aktuálně.cz svolal už 14. března samostatnou schůzku "svých" delegátů. Rekrutují se zejména z Teplic, Loun a Litoměřic.

Na poradě měl nadiktovat právě sjezdovou strategii.

Vyjednavači, s nimiž redakce měla možnost v zákulisí hovořit kromě toho upozorňují, že Haškův tábor přišel na poslední chvíli o jednotlivé hlasy také z Prahy, Olomouce a severní Moravy.

 

Právě se děje

Další zprávy