Paroubek chce za ČSSD ve sněmovně dohlížet na finance

Martina Machová Martina Machová
29. 6. 2010 12:40
Bývalý předseda strany má dohlížet i na hospodářství
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nově zvolení poslanci už si minulý týden zvolili vedení sněmovny a nyní naplno rozjeli dohady o tom, kdo obsadí vlivné a dobře placené posty šéfů výborů.

Podle informací Aktuálně.cz mají poměrně jasno v ČSSD. Sociální demokraté chtějí svého expředsedu Jiřího Paroubka protlačit do významného rozpočtového a hospodářského výboru.

Informaci potvrdil severočeský poslanec strany Jaroslav Foldyna, který sám míří do sociálního výboru spolu s dalším místopředsedou Zdeňkem Škromachem a do zahraničního s volebním manažerem ČSSD Janem Hamáčkem.

Jestli se jméno Jiřího Paroubka ve vedení výborů objeví, zatím není jisté. Socialisté totiž čekají, jak dopadnou personální jednání o nově vznikající vládě. Jasněji by mělo být už tento pátek. O samotném obsazení výborů budou zákonodárci hlasovat na své schůzi, která je svolána na 7. července.

Šlégr půjde za Plocem

Jakou politickou linii bude Jiří Paroubek v hospodářském výboru zastávat, nastínil na své pondělní tiskové konferenci v Ústí nad Labem. 

Novinářům řekl, že rozhodnutí neprolomit limity bez posouzení všech důsledků pro region je stejně špatné jako dřívější přístup, kdy se obyvatel v Ústeckém kraji nikdo na nic neptal a vystěhoval je. Důvodem je vysoká nezaměstanost v regionu. Trojkoalice přitom deklarovala, že těžební limity chce zachovat a uhlí pod severočeskými vesnicemi odepsat.

Po jednání klubu ČSSD byla jasná i další jména a výbory, kam mají socialisté namířeno. Do hospodářského výboru míří i stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, Cyril Zapletal a končící ministr vnitra Martin Pecina. Toho chce sociální demokracie poslat i do bezpečnostního výboru.

V rozpočtovém výboru by měl s Jiřím Paroubkem za ČSSD zasednout také úřadující předseda Bohuslav Sobotka. jeho protikandidát na předsedu ČSSD Michal Hašek by měl opět usednout v zemědělském výboru.

Kandidát na vládního zmocněnce pro sport, zlatý hokejista z Nagana Jiří Šlégr by se měl přidat k dalšímu slavnému sportovci v barvách ČSSD Pavlu Plocovi ve výboru pro vzdělání a sport. 

 

Právě se děje

Další zprávy