ČSSD udělá v Paroubkově kraji razii na černé duše

Martina Machová Martina Machová
28. 6. 2010 14:20
Vedení ČSSD znepokojují zprávy o dění ve stranických organizacích na severu Čech
Podnikatel Tomáš Horáček musel z ČSSD odejít. Podle straníků ovšem dál organizuje účelové nábory. Momentálně mají severočeští sociální demoktraté zákaz s ním spolupracovat
Podnikatel Tomáš Horáček musel z ČSSD odejít. Podle straníků ovšem dál organizuje účelové nábory. Momentálně mají severočeští sociální demoktraté zákaz s ním spolupracovat | Foto: Martina Machová

Ústí nad Labem - Sociální demokraté se rozhodli udělat prověrku svých organizací v Ústeckém kraji, kde do posledních voleb kandidoval jako jednička tehdejší superlídr ČSSD Jiří Paroubek.

Už na sklonku jeho éry propuklo několik afér s účelovým přijímáním členů, Paroubek je vždy spíše bagatelizoval.

Hned v prvním měsíci po volbách se však objevily další podezřelé pokusy o hromadné nábory a stáli za nimi stejní lidé jako prve.

Ústřední kontrolní komise, což je nejvyšší kontrolní instance v ČSSD, chce proto prověřit všechny místní organizace, které mají minimálně sto členů.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil poslanec za ČSSD a člen komise Jeroným Tejc.

Položme fakta na stůl

Důvodem kontroly podle Tejce je, že se objevují v médiích nové spekulace o nekontrolovaném nárůstu členské základny.

"Myslím, že by bylo dobré položit fakta na stůl a nezůstat jen u podezření. Je to i v zájmu jednotlivých organizací, aby se vyvrátily spekulace, které stranu poškozují," uvedl Tejc.

O kolik místních organizací se jedná, nechtěl prozradit. Podle informací Aktuálně.cz se však jedná o sedm stranických buněk napříč krajem.

Vrbova Libčeves

Je mezi nimi i stranická buňka v Libčevsi, kterou vedl expředseda krajské ČSSD a odsouzený násilník Karel Vrba. Dále také Teplice ovládané krajským předsedou a Paroubkovým přítelem Petrem Bendou nebo Litoměřice.

V posledně jemnovaném městě se odehrál krátce po sněmovních volbách poslední pokus o hormadný nábor.

Na facebooku se v den členské schůze objevila nabídka slibující vyplacení 300 korun za vstup do strany.Účastníci schůze posléze novinářům potvrzovali, že byli do ČSSD lákáni i na rauty či na slib projížďky limuzínou.

Náboru asistoval krom jiných Bendův spolupracovník Tomáš Horáček. I když to odmítá, v zákulisí ČSSD na Ústecku je označován jako vrchní "naháněč" nových členů.

Největší stranické buňky ČSSD v UK

  • Most - 342 členů
  • Teplice - 295 členů
  • Litoměřice - 264 členů
  • Libčeves - 221 členů
  • Děčín - 203 členů
  • Chomutov - 189 členů
  • Ústí  (střed) -145 členů

* údaje k 31. 3. 2010

Členem ČSSD za 300

Ústecký kraj je co do počtu straníků momentálně nejsilnějším regionem v celé sociální demokracii.

Ke konci roku 2009 oficiální stranické materiály uváděly skoro tři a půl tisíce členů s tím, že jen od roku 2008 jich přibylo tisíc. V jiných regionech se přitom roční nárůst pohybuje kolem dvou set nových straníků.

Početná členská základna je podle stanov určujcí pro počet delegátů na stranických sjezdech, kde se rozhoduje krom jiného o místech ve vedení ČSSD. Představitelé takového regionu pak mají ve straně velký vliv.

 

Právě se děje

Další zprávy